Goes wil gebouw Omnium voor bijna 16 miljoen overnemen

GOES – Het dagelijkse gemeentebestuur van Goes heeft een voorstel aan de raad gedaan om de het gebouw van sportcomplex Omnium voor 15,7 miljoen euro over te nemen. In juni ging de gemeenteraad al akkoord met een ‘harde splitsing’ per 1 januari aanstaande.

Zo’n splitsing betekent dat de exploitatie van het complex bij het Omnium blijft, maar dat de gemeente eigenaar wordt van het pand en dus ook verantwoordelijk is voor onderhoud en beheer. Daarnaast heeft het Omnium nog voor 13,8 miljoen euro aan langlopende leningen uitstaan. Ook die zal de gemeente overnemen.

Verduurzaming

Het Omnium is al jaren een zorgenkind. Tekorten en onderhoudskosten liepen op en de inkomsten vielen tegen. Zo trok het tropische bos in het complex bij lange na niet de 80.000 bezoekers die het Omnium aanvankelijk jaarlijks verwachtte. Het bos draait daardoor verlies. De gemeente paste ondertussen bij en investeerde. Omdat het energieverbruik in het Omnium jaarlijks vier ton kostte, werd dit jaar 1,7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor verduurzaming van het gebouw. Denk aan zonnepanelen en warmtepompen.

Huur

In de nieuwe constructie zit het Omnium niet langer in zijn eigen gebouw en gaat het dus huur betalen. De jaarlijkse huurprijs is vastgesteld op een bedrag van bijna 1,6 miljoen euro voor een periode van tien jaar. Daar staat tegenover dat het Omnium nog steeds jaarlijks een subsidie van ruim 1 miljoen euro tegemoet kan zien.

De gemeenteraad neemt volgende maand een besluit over het voorstel.

foto: Omroep Zeeland

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden