Goese welzijnswerker start inzameling: geef baby Givan z’n grafmonumentje

GOES – Welzijnswerker Matijs Gerrits uit Goes wil dat de in december vorig jaar overleden baby Givan een grafmonumentje krijgt en zamelt daarvoor geld in. Tweeduizend euro is nodig, zijn online crowdfunding is donderdag gestart en de actie heeft inmiddels zo’n 350 euro opgeleverd.

door: Han Verbeem

Het is een schrijnend verhaal, zo schrijft Matijs op zijn Facebookpagina. Baby Givan is slechts één week oud geworden. “Een dag voor kerst 2020 werd de kleine Givan geboren en met veel liefde ontvangen. Omdat er complicaties waren moest hij met zijn mama in het ziekenhuis blijven. Toen hij na een paar dagen mee naar huis mocht ging het weer mis en moest hij met spoed terug naar het ziekenhuis. Daar is hij op oudejaarsavond overleden na een oneerlijke strijd.”

Eigen initiatief

Matijs Gerrits is maatschappelijk werker bij SMWO in Goes. Hij heeft de inzamelactie op eigen initiatief opgestart, benadrukt hij, het is geen project van SMWO. Gerrits vindt dat de ouders -wiens namen hij buiten de publiciteit houdt- recht hebben op een mooi en waardig monumentje voor hun overleden kindje. Hij trekt zich het lot van de nabestaanden aan.

Coronacrisis

De moeder, 33 jaar, zit zonder werk door de coronacrisis. Geld voor een gedenksteen is er niet. Haar baby Givan ligt nu op een begraafplaats in Breda. “Een plek voor ouders en andere nabestaanden om het enorme en oneerlijke verlies van dit mooie mannetje, dat veel te kort heeft mogen blijven, te kunnen herdenken is juist zo belangrijk.”

Donaties

Op de website van de crowdfundingsactie komen de donaties met tientjes tegelijk binnen. Veel donaties zijn anoniem, een enkeling reageert onder naam. “Ik weet wat het is…ook ik ben een kindje verloren”, schrijft Renie Vialle. “Ik hoop dat jullie het bedrag snel bij elkaar hebben.”

Lotgenoten

De actie brengt in dit geval ook lotgenoten tot elkaar – constateert Gerrits. “Niemand kan zich voorstellen wat het is om een kind te verliezen, behalve als je het zelf hebt meegemaakt”, zegt hij. De cornacrisis maakt het verlies bovendien intenser: nabestaanden komen de deur nauwelijks uit en kunnen letterlijk hun verdriet nergens kwijt. Deze actie gaat om veel meer dan geld alleen, benadrukt Matijs Gerrits: “Het is ook een vorm van onderlinge steun en medemenselijkheid.”

Foto: Baby Givan en moeder, kort na de geboorte. (Matijs Gerrits)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden