Grote Kerk Goes gaat experimenteren met geluid

GOES – Koor of orkest vooraan, jij als publiek op een van de stoelen in de kerk. Bij de meeste concerten is dit de setting. Het levert alleen niet altijd het beste geluid op. Daarom gaat de Grote of Maria Magdalenakerk het twee jaar lang anders doen. “Het zou zomaar kunnen dat je de muzikanten of zangers even alleen hoort en niet ziet.” Op 22 juli begint het ‘Akoestisch Laboratorium’.

“We gaan twee jaar lang concerten aanbieden waarbij we zeggen: de akoestiek staat centraal en niet het poppetje op het podium wat je graag wilt zien spelen”, zegt cantor Rutger Mauritz van de Maria Magdalena Cantorij uit Goes. De cantor heeft een wandelconcert voor muzikanten bedacht. “Dat betekent dat muzikanten zich tijdens het concert steeds verplaatsen, om het publiek heen.”

Wisselende locaties

“Soms staan ze zelfs even in een verborgen kapelletje, waardoor je ze alleen kan horen en niet zien. Een van die kapelletjes is echt onze parel in de Grote Kerk. Als je vanuit daar zingt, klinkt het echt het allerbeste”, zegt Mauritz enthousiast. Twee balustrades die niet meer gebruikt werden, zijn speciaal voor de concerten afgestoft. “Zodat de muzikanten ook vanaf die balkons kunnen spelen.”
Want allemaal verenigd vooraan in de kerk is misschien leuk voor het publiek om naar te kijken, maar levert niet de beste akoestiek op. “De uitvoerders staan dan op de verkeerde plek”, zegt Mauritz, die de kerk ziet als een soort projectiescherm. “Als je in een iets kleinere kapel staat, heb je een kleine ruimte met lager plafond, waardoor het geluid zich als het ware oppropt en zichzelf heel makkelijk de ruimte in projecteert.”

Als een ouderwetse microfoon

Volgens de cantor creëert je dan een optimaal effect. “Je klinkt ook luider dan je eigenlijk zingt. Het is een ouderwetse microfoon, die in het hele gebouw werkt.” Terwijl het geluid vanuit het midden in de kerk, alle kanten op kan gaan. “Ook misschien een kant waar het niet naartoe moet.” De Grote Kerk gaat twee jaar lang akoestisch experimenteren. Het eerste concert op deze manier staat gepland op 22 juli.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland
Foto: Rutger Mauritz, cantor Maria Magdalena Cantorij (© Rutger Mauritz)
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden