‘Hanzen’ uit de hanzenstad verhuizen tijdelijk naar hertenkamp

GOES – De witte ganzen in de stad Goes verhuizen volgende week tijdelijk naar het hertenkamp Goes-Zuid. Ze worden daar geringd, krijgen een gezondheids-check en een inenting.

Dat gebeurt vanaf aanstaande maandag. De pootring is voorzien van een kleur en een nummer. Mocht er in de toekomst iets met een gans aan de hand zijn, dan kunnen verzorgers snel alle informatie over het dier terugvinden. De ganzen verblijven ongeveer een week in het hertenkamp.

Middeleeuws

De stad Goes en de witte ganzen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo is het dier terug te vinden in het stadswapen. In historische zin heeft dat nog weleens voor verwarring gezorgd. Zo doet nog steeds een hardnekkig misverstand de ronde dat Goes een Hanzestad is. Er zijn in Nederland 22 steden die ooit onderdeel waren van het Hanzeverbond: een middeleeuws samenwerkingsverband tussen steden en handelaren. Maar tot die kring heeft Goes nooit behoord. Goes is dus ook geen Hanzestad, maar wel degelijk een ‘hanzenstad’. Want zo spreek je ‘ganzenstad’ op z’n Bevelands uit.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden