Harpiste Lavinia Meijer speelt in Wemeldinge

WEMELDINGE – Zaterdag 3 september speelt één van de meest veelzijdige harpisten van Nederland in de Maartenskerk. Lavinia Meijer debuteerde in 2007 in de beroemde Carnegie Hall in New York en wordt sindsdien regelmatig gevraagd als soliste op te treden in Amerika, Azië en Europa.

Mijn doel is de solokant van de harp te laten horen. De harp beschikt over heel veel mogelijkheden die vaak bij het publiek nog onbekend zijn.”(Lavinia Meijer) 

Lavinia Meijer, geboren in 1983, werd op 11-jarige leeftijd toegelaten tot de “Jong Talentafdeling” van het Utrechts Conservatorium bij Erika Waardenburg. In 2003 behaalde zij haar Bachelor of Music (cum laude) aan het Utrechts conservatorium en in 2005 haar Master of Music (cum laude) aan het Amsterdams conservatorium. Lavinia won eerste prijzen in het binnen en buitenland, o.a. bij het Prinses Christina Concours (1997), het Nederlands Harp Concours (1997, 2004), internationale prijzen in Lausanne (1998 ), Lille (1999), Brussel (2000), Israël (2001),Wenen (2002) en Amerika (2004).  In 2005 won zij de Vriendenkrans van het Concertgebouw Amsterdam en in 2006 is haar de Fellowship van de Borletti Buitoni Trust uit Londen toegekend. In 2009 was zij winnares van de Nederlandse Muziekprijs.

Ze heeft componisten als JacobTV, Bryce Dessner, Ellis Ludwig-Leone, Paul Patterson, Roderik de Man, Carlos Michans, Joey Roukens en Garrett Byrnes geïnspireerd om voor haar te schrijven. In 2011 werd ze door Philip Glass uitgenodigd in zijn concert in de Melkweg in Amsterdam op te treden, zij had daarvoor ondermeer zijn Metamorphosis bewerkt voor harp. In april 2012 kwam Philip Glass terug naar de Melkweg en was Lavinia wederom uitgenodigd om in zijn concert op te treden. Hij zei over haar “Lavinia is a wonderful talent and it’s a great pleasure for me to hear her perform my music”. Daarna volgden meerdere optredens samen in Nederland en Amerika, waaronder Carnegie Hall New York. 

In 2013 ontmoette zo ook de Italiaanse componist Ludovico Einaudi (o.a. bekend van de filmmuziek van Intouchables), hij luisterde naar haar interpretaties van zijn muziek en gaf haar goedkeuring het op te nemen op cd. Verder werkte Lavinia samen met artiesten zoals Iggy Pop, Sufjan Stevens, Patti Smith, Brad Mehldau en Laurie Anderson.

In 2008 bracht Lavinia haar eerste solo-CD uit bij Channel Classics, genaamd “Divertissements”. In 2009 is haar tweede solo-CD “Visions” uitkomen. In 2011 is haar CD “Fantasies & Impromptu” uitgekomen waarvoor ze de Edison Publieksprijs won en in 2012 bracht ze een solo CD uit, geheel gewijd aan de muziek van Philip Glass die binnen een half jaar de platina plaat status bereikte. Sinds 2013 neemt ze  exclusief op voor Sony Classical International, waarbij haar eerste album bij dit label “Einaudi by Lavinia: Passaggio” in november 2013 is uitgekomen en een gouden status heeft bereikt. In maart 2015 volgde haar album “Voyage”, gewijd aan Debussy, Ravel, Satie en Tiersen.  Later datzelfde jaar bracht ze ook In Concert uit met bandoneonist Carel Kraayenhof, een Zuid-Amerikaans getint programma waarbij Lavinia ook haar eigen gecomponeerde werk Hello Stranger opnam. In 2016 bracht ze The Glass Effect uit, een ode aan Philip Glass die het jaar er op 80 jaar werd. In 2022 bracht ze haar album Are You Still Somewhere? uit, met ondermeer eigen composities en een duet met Iggy Pop (spoken word en harp).

Lavinia Meijer speelt zaterdag 3 september in de Maartenskerk in Wemeldinge, aanvang 20.00 uur. Klik hier om kaarten te reserveren

Foto boven: © Corbino

Foto onder: Robin de Puy © Sony Music Entertainment

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden