Het gaat Reimerswaal en Kapelle voor de wind: lastenstijging inwoners beperkt

KAPELLE / KRUININGEN – Kapelle en Reimerswaal staan er financieel goed voor: donderdag zijn de begrotingsprognoses voor de komende jaren bekendgemaakt. Reimerswaal koerst volgend jaar, zoals zich nu laat aanzien, af op een plus van 223.000 euro. Kapelle mag in 2022 rekenen op een positief jaarresultaat van 659.000 euro. In beide gemeenten gaan de lasten voor de inwoners beperkt omhoog, en gaan gelijk op met de inflatie: twee procent.

Door: Han Verbeem

Reimerswaal eindigt de komende jaren stevig in de plus, zo maakt wethouder Dirk Verburg donderdag bekend: 2023 sluit vermoedelijk af met een overschot van 771.000 euro, voor 2024 is dat 813.000 euro en in 2025 is het balansresultaat 781.000 euro. Het zijn dagkoersen, die nog bijgestuurd worden. Op 2 november stelt de raad de begroting vast en krijgt tegelijk een eerste begrotingswijziging gepresenteerd. “De gevolgen van de septembercirculaire zijn nog niet doorgerekend”, legt beleidsambtenaar Ronald Demmers uit. Dat zijn de nieuwste cijfers waaruit blijkt wat het Rijk aan geld doorsluist naar de gemeente.

Meevaller Jeugdzorg

Zeker is wel, dat Reimerswaal komend jaar extra geld voor de Jeugdzorg mag verwachten: zo’n 1,8 miljoen euro. Door deze meevaller hoeft de gemeente komend jaar acht ton minder te bezuinigen op jeugdzorg, het resterende miljoen stort Reimerswaal in de algemene reserve. Het gaat om éénmalig geld: de herstructurering van het Gemeentefonds, het potje waaruit de Nederlandse gemeenten geld krijgen van de Rijksoverheid, is nu nog niet bekend. En daarmee zijn de gevolgen voor Reimerswaal ook onzeker, merkt Demmers op.

Herstel zet door

Ook Kapelle koerst af op stevige begrotingsoverschotten. Komend jaar is een positief resultaat van 659.000 euro te verwachten, laat financieel wethouder Jon Herselman donderdag weten. “De verwachting is, dat dit positieve resultaat zich doorzet in de komende jaren.”

Investeren in mensen en wijken

Net als in Reimerswaal blijken ook in Kapelle de financiële gevolgen van de coronacrisis minder zwaar dan gevreesd, “De onzekerheden die tijdens de begroting 2021 werden benoemd lijken minder impact te hebben dan op voorhand gedacht”, merkt de wethouder op. “Hoewel een aantal onzekerheden blijven, zijn we als gemeente in staat om deze op te vangen. Hierdoor kan de gemeente Kapelle blijven investeren in haar inwoners en wijken.”

Foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden