Historische reconstructie moet duidelijk maken waar het mis ging bij Intervence

KAPELLE / GOES – Waar is het misgegaan bij de samenwerking tussen de Zeeuwse gemeenten en jeugdzorginstantie Intervence? Middels een ‘historische reconstructie’ op basis van een dossierstudie willen elf Zeeuwse gemeenten daar achter komen. Een extern bureau voert gesprekken met de hoofdrolspelers en uiterlijk juni moet een verslag op tafel liggen dat de gemeenteraden duidelijkheid biedt.

door: Han Verbeem

Afgelopen zomer besloten de dertien Zeeuwse gemeenten geen jeugdzorgdiensten meer in te kopen bij Intervence. De contracten zijn overgenomen door Jeugdbescherming west, waarbij een verplichte aanbestedingsprocedure met de gemeenten is omzeild. Op papier fuseerden JB west en Intervence, maar feitelijk was er sprake van een overname. De afkoop kost de gemeenten tussen de 3,8 en 5 miljoen euro; eerder hadden ze al 1,4 miljoen in het noodlijdende Intervence gestoken.

Proces in beeld

Met de historische reconstructie wordt het gehele proces in beeld gebracht. Deze week zijn de betrokken gemeenteraden op de hoogte gesteld van het verloop van het onderzoek.

Verdiepende gesprekken

De gezamenlijke rekenkamers en rekenkamercommissies van Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Middelburg, Veere, Vlissingen, Schouwen-Duiveland, Sluis, Hulst en Tholen hebben voor het onderzoek een bureau uit Noordwijk ingeschakeld. Het onderzoek verloopt in drie stappen: na de voorbereidingen in december en januari houdt het bureau de komende maanden ‘verdiepende gespreken’ met onder meer vertegenwoordigers van de gemeenteraden en de colleges. Mogelijk wordt ook de bestuurscommissie bevraagd, die de colleges adviseert bij de inkoop van jeugdzorg.

Cruciale momenten

De gesprekken richten zich met name op de cruciale momenten in de samenwerking met Intervence. “Het gaat daarbij niet alleen om het moment van besluitvorming, maar dus ook om het bestuurlijke proces wat daaraan voorafging en de aanleiding om dit te doen”, aldus Frans de Kok van de gemeentelijke begeleidingscommissie.

foto: Elf Zeeuwse gemeenten doen onderzoek naar de ondergang van jeugdzorginstantie Intervence. (Pixabay)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden