Illegaal wonen op recreatieparken harder aangepakt

HEINKENSZAND – De gemeente Borsele heeft de afgelopen twee jaar 99 keer mensen moeten aanschrijven omdat ze illegaal op een recreatiepark wonen. Gedogen is niet langer aan de orde.

Een recreatiepark is om in te recreëren, vindt de gemeente. Verblijf in de huisjes en (sta)caravans) prima, maar bewoning voor een periode langer dan zes maanden is niet meer toegestaan. Op straffe van een boete van 15.000 euro. Alleen dit jaar al heeft de gemeente veertig waarschuwingen de deur uit gedaan. Mensen hebben dan nog zes maanden de tijd om te vertrekken.

Verbouwing

In de loop der jaren is het zo gegroeid. Behalve recreanten verbleven ook geregeld andere mensen voor langere tijd op de parken. Arbeidsmigranten bijvoorbeeld, die tijdelijk werkzaam waren in het Sloegebied of in de fruitpluk. Maar ook mensen die elders onderdak nodig hadden vanwege een verbouwing of gezinsproblemen. Er werd niet zo nauw gekeken. “Maar op een gegeven moment trok dat zelfs mensen uit Amsterdam aan”, zegt wethouder Kees Westrate. Voor de gemeente was de wildgroei aanleiding om afscheid te nemen van het gedoogbeleid en om vanaf 2019 strengere regels te hanteren.

Vergunning

Zo mag arbeidsmigranten niet langer onderdak geboden worden op de recreatieparken. En mensen die met een verbouwing bezig zijn of met gezinsproblemen te kampen hebben, moeten ingeschreven staan in de gemeente Borsele. Maar ook dan moeten ze na zes maanden vertrekken. Een uitzondering is voor de mensen met een zogenoemde ‘persoons gebonden beschikking’. Zij mogen wél permanent in een recreatiepark verblijven.

Investering

Tegelijk is er gekeken of zaken anders gefaciliteerd konden worden. “In de fruitsector was er al de mogelijkheid om arbeidsmigranten op het eigen terrein onder te brengen”, zegt Weststrate. “Maar dat mocht maar voor een beperkt aantal weken per jaar. Voor de fruitsector was dat niet voldoende om de investeringen terug te verdienen. Dus mogen fruittelers nu het hele jaar door de ruimtes aan die mensen verhuren.”

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden