Inez Flameling (PvdA) voor acht weken in Noord-Bevelandse raad: ‘Nog belangrijke beslissingen te nemen’

WISSENKERKE – Het Zeeuwse statenlid Inez Flameling (PvdA) is donderdagavond als raadslid beëdigd in de gemeenteraad van Noord-Beveland. Het is slechts voor korte duur, want over pakweg acht weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen en Flameling wil niet terugkeren. “Maar we willen de zetel wél invullen want er staan nog belangrijke beslissingen op stapel.” Want bij deze bestuursperiode zit in Noord-Beveland het spreekwoordelijke venijn in de staart.

door: Han Verbeem

Zowel Inez Flameling als haar partij zijn geen voorstander van een combinatie van volksvertegenwoordigende functies. Toch mag ze het Statenlidmaatschap combineren met haar raadszetel. “Daarvoor heb ik ontheffing gekregen van het partijbestuur”, zegt Flameling. Bij de komende verkiezingen is ze lijstduwer voor de nieuwe lijstcombinatie PvdA-GroenLinks. Daarmee keert ze in maart niet terug in de raad.

Overlijden Cor Quinten

Het kersverse raadslid volgt de in december overleden Cor Quinten op. Voortafgaand aan de beëdiging stond burgemeester Loes Meeuwisse stil bij het overlijden. “Cor was een rooie met een gouden hart en een man die tot op het laatst opkwam voor zijn idealen”, sprak ze. “Bij alles wat Cor in de raad zei, haalde hij zijn partijprogramma aan. En dat tekende hem, een man van principes.”

Burgerparticipatie

Flameling gaat voor de komende weken nog fikse uitdagingen tegemoet. Nog dezelfde avond van haar installatie kwam het voorstel voor Burgerparticipatie aan de orde. Een plan van het college om inwoners méér bij de beleidsvorming te betrekken en daarbij voelen de Dorpsraden zich gepasseerd. “Ik kan de dorpsraden heel goed begrijpen”, sprak Flameling. Ze kan niet begrijpen waarom de raden niet vooraf betrokken zijn bij het plan en ze wil het raadsvoorstel terugsturen naar de tekentafel.

Kou uit de lucht halen

Ook andere oppositiepartijen als D66, BEN en VVD willen het plan over de verkiezingen heentillen. Maar de coalitie houdt voet bij stuk. Over twee weken komt het ter besluitvorming in de raad. Wethouder Pim Schenkelaars belooft wel een aantal passages voor die tijd aan te passen, in de hoop daarmee de kou voor een belangrijk deel uit de lucht te halen.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden