Juliana van Stolbergschool na 120 jaar tegen de vlakte: ‘Renovatie te duur’

KAPELLE – De kogel is door de kerk: basisschool Juliana van Stolberg in Kapelle gaat tegen de vlakte. Het college van B&W heeft besloten het van oorsprong 120 jaar oude gebouw te niet renoveren omdat dit té duur zou zijn. Hoe de nieuwbouw eruit komt te zien, is nog niet bekend. De gemeente wil daarover eerst met de omwonenden in gesprek gaan, zegt wethouder Jon Herselman.

door: Han Verbeem

De Juliana van Stolbergschool staat midden in een woonwijk en daarom is goed vooroverleg belangrijk, benadrukt hij. “We verwachten dat we nog een jaar nodig hebben om samen met de school en de buurt de bouwplannen op elkaars wensen af te stemmen”, aldus Herselman. “Pas als deze procedures zijn doorlopen, kan de sloop beginnen.” De gemeente Kapelle is eigenaar van het gebouw en betaalt de sloop en nieuwbouw. De kosten worden weer door het Rijk vergoed. 

Vernieuwbouw

Een relatief nieuw deel van de bestaande school blijft behouden. “De aanbouw die zo’n tien jaar geleden is geplaatst, laten we staan. Daarom is er sprake van ‘vernieuwbouw’, merkt de lokale bewindsman op.  Leerlingenaantal groeit Generaties (oud-)Kapellenaren hebben hun schooljeugd hier doorgebracht. Aanvankelijk was het een openbare school, sinds de jaren zeventig wordt er christelijk onderwijs op gereformeerde grondslag gegeven. De ruim 300 leerlingen komen voornamelijk uit Biezelinge. “De prognoses laten zien dat het leerlingenaantal komende jaren verder zal stijgen en op langere termijn stabiel zal blijven”, zo verwacht de schoolleiding. 

Stuk oud-Kapelle verdwijnt

Met de sloop gaat een stukje oud-Kapelle definitief de geschiedenisboeken in. “Mijn ouders zijn hier naar school gegaan en ook ik heb hier mijn kleuterschooljaren doorgebracht”, zegt Herselman. De kern van het gebouw dateert nog van vóór 1900 maar ondanks de ouderdom heeft de school geen beschermde monumentenstatus. Het gebouw is in de loop der jaren ingrijpend verbouwd en heeft geen monumentale waarde meer. Een renovatie van het hoofdgebouw, of een deel daarvan, is volgens de lokale bewindsman geen optie. “Dat zou té duur worden. De school moet voldoen aan energienormen en willen we dat goed doen, dan is sloop de enige oplossing.” 

Eigen huisvesting

Het christelijk basisonderwijs groeit en daarom is het belangrijk dat de Juliana van Stolbergschool in Kapelle over eigen huisvesting kan beschikken. Een brede school met meerdere onderwijsinstellingen onder één dak, zoals in Wemeldinge, is daarom hier niet aan de orde – benadrukt de wethouder.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden