Jumelet ziet vrees bewaarheid: 3M bekent lozingen Westerschelde

KRUININGEN / ZWIJNDRECHT (BE) – De Vlaamse milieu- en gezondheidsdiensten zijn woensdagmorgen de fabriek van 3M in het Antwerpse havengebied binnengevallen. Dinsdag heeft 3M toegegeven jarenlang schadelijke PFAS-stoffen in de Westerschelde te hebben geloosd. Nu moet blijken hoe groot de omvang van het schandaal is. Het Reimerswaalse CU-raadslid ziet zijn vrees bewaarheid: de illegale lozingen zijn niet langer een vermoeden maar een vaststaand feit.

door: Han Verbeem

Omstreeks tien uur woensdagmorgen brachten inspecteurs van onder meer de openbare afvalstoffenmaatschappij (OVAM), het Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse Milieumaatschappij een bezoek aan de 3M-fabriek in het Antwerpse industriegebied bij Zijndrecht.

Brief van Reimerswaal

Na aandringen van Andries Jumelet, gepensioneerd ingenieur bij Rijkswaterstaat en raadslid van de ChristenUnie, heeft Reimerswaal 20 juli als eerste Zeeuwse gemeente bij de Zuiderburen aan de alarmbel getrokken. Mede op zijn initiatief heeft de voltallige Reimerswaalse raad een oproep gedaan aan de Vlaamse overheid om de PFAS-vervuiling aan te pakken. De brief is in het Vlaamse parlement besproken. Jumelet ziet nu zijn grootste zorg bewaarheid worden: de illegale lozingen zijn niet langer een vermoeden, 3M geeft het ronduit toe.

Juist nu actie nodig

“Juist nu is het van belang dat ook in Nederland de provincie en de minister in actie komen”, stelt hij. De oproep om de oorzaak van de PFAS-vervuiling aan te pakken is ook naar het Provinciehuis in Middelburg en naar de diverse Zeeuwse gemeentebesturen gestuurd. Jumelet heeft nog geen reacties gehad van raadsfracties uit andere gemeenten. “Het is vakantieperiode dus mogelijk duurt dat wat langer”, zegt hij. Wel vindt de Reimerswaalse CU-politicus het belangrijk dat juist nú de Zeeuwse politiek de rijen sluit.

Verdenkingen

Het PFAS-schandaal kwam enkele maanden geleden in de publiciteit. Kort voor de zomer werd duidelijk dat het oostelijk deel van de Westerschelde opvallend hoge concentraties PFAS bevat, zeer schadelijke en moeilijk afbreekbare chemische stoffen. Deze zouden uit de havens van Antwerpen komen en al snel viel de verdenking op chemieconcern 3M bij Zwijndrecht.

Toegegeven in hoorzitting

Dinsdag gaf de directie van 3M in een hoorzitting van het Vlaams parlement uiteindelijk toe, dat het bedrijf jarenlang PFAS in het oppervlakte water heeft geloosd zonder daarvoor een vergunning te hebben. Tegelijk betwijfelt 3M de gezondheidsrisico’s van de PFAS (poly- en perfluoralkalistoffen) in het Scheldewater. Het zou volgens het bedrijf gaan om lage concentraties van de PFAS-stof FBSA. Dat zou onder meer als reststof met het gefilterd afvalwater in de Westerschelde zijn gekomen.

Foto: Milieuactivisten van Greenpeace demonstreerden vorige maand bij de 3M-vestiging in het Antwerpse havengebied, bij Zwijndrecht. (Maimouna Doumbouya/Greenpeace)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden