Kapelle clasht met De Scheldepost over christelijke censuur: gemeente dreigt met advertentiestop

KAPELLE – De Kapelse burgemeester Fons Naterop wil de directie van huis-aan-huisblad De Scheldepost dwingen te stoppen met de streng-christelijke censuur, die het blad sinds dit jaar toepast bij het plaatsen van berichten en advertenties. Zo niet, dan verbreekt de gemeente de banden met De Scheldepost – zo laat Naterop weten. In oktober heeft de burgemeester nog “een laatste gesprek” met uitgever Daniel van Iwaarden. De kans dat Van Iwaarden zijn fundamentalistische koers wijzigt, is echter gering.

door: Han Verbeem

Uitgeverij Trainews Media hanteert bij de plaatsing van advertenties en berichten een zogeheten ‘identiteitskader’, gebaseerd op reformatorische normen en waarden. De Scheldepost plaatst alleen berichten die naar inzicht van Van Iwaarden voldoen aan de christelijke en Bijbelse waarden. Zo besteedt het blad geen aandacht aan evenementen die op zondagen plaatsvinden. Ook een bericht over de foto-expositie Queer in het gemeentehuis van Kapelle is geweigerd, evenals een advertentie voor muziekoptredens van Kapelle Cultureel.

Geschrokken

Deze filtering van berichtgeving noemt Naterop “onaanvaardbaar”, hoewel hij zegt de christelijke identiteit van de uitgever te respecteren. “De Scheldepost is een krant van, voor en door iedereen in de gemeente Kapelle; ongeacht religie, kleur en geaardheid.” De burgemeester zegt pas sinds kort op de hoogte te zijn van de reformatorische censuur die Van Iwaarden hanteert bij De Scheldepost. Naterop is ‘geschrokken’, ook omdat het blad al sinds 1945 onafgebroken verschijnt en bij een breed lezerspubliek in de gemeente Kapelle wordt gelezen. Dat is de reden waarom de gemeente Kapelle wekelijks betaalde informatiepagina’s in De Scheldepost laat plaatsen; daaraan komt een einde als de uitgever besluit de koers niet te wijzigen. Dan zoekt de gemeente een ander lokaal nieuwsmedium voor het publiceren van officiële bekendmakingen.

Noord-Beveland: nog geen standpunt

Ook de andere huis-aan-huisbladen van Trainews Media voeren hetzelfde redactiebeleid. In Noord-Beveland verschijnt tweewekelijks het Noord-Bevelands advertentie- en informatieblad – beter bekend als ’t gele krantje’. Hierin plaatst de gemeente Noord-Beveland informatiepagina’s, maar het college van B&W heeft nog geen standpunt ingenomen – zo laat een gemeentewoordvoerder weten. De beide college’s van Kapelle en Noord-Beveland hebben onderling ook geen overleg gehad over het omstreden identiteitsbeleid van Trainews Media.

Regenboogbeleid

Vanmiddag is in het Kapelse gemeentehuis voor de media een presentatie van de Queer-expositie en een nadere kennismaking met de Regenboogambassadeurs. De keuze van Naterop om juist nu met het dreigement naar buiten te komen, staat daar echter geheel los van  – benadrukt woordvoerder Minka Bergmann. “Het besluit is gisteren in de collegevergadering genomen en vanmorgen verspreid.” De uitgeverij en het redactiekantoor zijn gevestigd in Yerseke, maar de gemeente Reimerswaal heeft geen advertentiebanden met De Scheldepost en overige uitgaven van Trainews Media. “Wij adverteren in een ander blad, eveneens op reformatorische grondslag, maar we kunnen wel zelf de redactie over onze eigen pagina’s voeren”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Uitgeverij Trainews Media en Daniel van Iwaarden zijn woensdag gevraagd een reactie te geven op het identiteitsbeleid en het besluit van burgemeester Naterop. Van Iwaarden heeft echter via een medewerkster laten weten, dat Streekomroep De Bevelanden niet tot de media behoort met wie hij hierover wil spreken.

Foto: Het kantoor van uitgeverij Trainews Media en De Scheldepost, aan het Kerkplein in Yerseke. (Google StreetView)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden