Kapelle eert omgekomen soldaten met foto’s op vlaggen

KAPELLE – Soldaten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, krijgen een gezicht. Vanavond worden 33 vlaggen opgehangen met daarop foto’s van parachutisten die zijn gesneuveld.

Het gaat om het project Faces to Graves van museum Memorial 40-45 in Kapelle. De afgelopen tijd is het museum in de weer geweest om foto’s van 33 Franse parachutisten te zoeken die in de nacht van 7 op 8 april 1945 in Drenthe omkwamen. Acht van hen liggen in Kapelle begraven.

‘Het hoogste offer’

Andries van Looijen van museum Memorial 40-45 hoopt dat mensen zo beter weten wat er tijdens de oorlog is gebeurd, maar het is ook bedoeld als eerbetoon. “Zodat mensen bewust zijn van wat er toen heeft plaatsgevonden en de soldaten daarmee te eren.”
“Als je die jonge gezichten ziet en je weet dat zij het hoogste offer voor ons gegeven hebben, is het confronterend”, vervolgt hij. “Maar aan de andere kant is het ook mooi om aan de mensen te kunnen tonen wat zij gedaan hebben en voor de familieleden is het bijzonder.”

Tijdrovende klus

Het museum heeft inmiddels 31 foto’s gevonden van de omgekomen soldaten. Dat was een tijdrovende klus. “De ene keer heb je geluk en vind je er één of twee op een avond. De andere keer duurt het soms een aantal weken voordat je weer nieuwe informatie hebt van een persoon”, zegt Looijen.
Het museum hoopt ook de foto’s van de overgebleven twee soldaten te bemachtigen.
 
Foto: © Streekomroep de Bevelanden (Hans Colijn)
Dit is een bericht van Omroep Zeeland
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden