Kapelle wil fors meer zonne-energie: bouw zonnepark in polder

KAPELLE – Kapelle wil fors meer zonne-energie opwekken dan eigenlijk zou moeten, volgens de Zeeuwse afspraken: geen drie procent van het Zeeuwse totaal maar zes procent. Dat komt neer op 60 megawatt op jaarbasis, waarvan de helft van zonnevelden op het land en de helft van panelen op daken moet komen. De ambities zijn hoog én uitvoerbaar, aldus wethouder Siwart Mackintosh. “De klimaatakkoorden zijn niet vrijblijvend, ook voor Kapelle. Wij nemen daarin onze verantwoordelijkheid.”

door: Han Verbeem

Zeeland dient uiterlijk 2045 klimaatneutraal te zijn en Kapelle is een behoorlijk eind op de goede weg, stelt Mackintosh. Deze week heeft de gemeenteraad de zogeheten ‘bouwstenen’ aangenomen waarmee het college het klimaatbeleid kan opbouwen.

Willem-Annapolder

Zonnevelden op het land van meer dan twee hectare wil Kapelle alleen toestaan in de Willem-Annapolder, bij het nieuwe bedrijventerrein Smokkelhoek-2. Daar zijn plannen voor een zonneveld van zo’n 24 hectare. Dat is bovenop de 25 hectare bedrijfsgrond die eveneens in de polder wordt uitgegeven. Ook op daken moeten extra zonnepanelen komen. “Dat gebeurt al volop bij de bouw van nieuwe woningen in Zuidhoek-3 in Biezelinge”, aldus de wethouder. Daarnaast maakt de gemeente afspraken met bedrijven over verduurzaming.

Windmolens

Een bestaand park van tien windmolens wordt vervangen door zes nieuwe. Vier daarvan komen op de bestaande locatie en twee nabij Schore. “Dat gaat in combinatie met het dijkversterkingsproject”, merkt Mackintosh op. De nieuwe turbines leveren netto méér energie op maar zijn wel fors hoger dan de huidige, met een tiphoogte van zo’n 200 meter.

Geen blokkade door RvS-uitspraak

Volgens de wethouder hoeft Kapelle niet te vrezen voor een blokkade van de plannen als gevolg van een Raad van State-uitspraak. Het hoogste rechtscollege oordeelt namelijk dat voor nieuwe windmolens extra wetgeving nodig is wat betreft overlast van geluid en slagschaduwen. “De staatssecretaris heeft inmiddels gezegd dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor al projecten die al zijn goedgekeurd”, merkt de lokale bewindsman op. Voor eventuele nieuwe, toekomstige windmolenprojecten zal dat anders zijn.

Foto: Kapelle wil fors meer zonne-energie: bouw zonnepark in polder. (Pixabay)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden