Kapelle wil ijsbaanveld Vroonlandseweg opofferen voor nieuwe school: ‘Voetballen kan ook ergens anders’

KAPELLE – De Juliana van Stolbergschool in Kapelle krijgt waarschijnlijk een nieuw gebouw op de plek van het ijsbaanveld Zwarte Weel aan de Vroonlandseweg. De school groeit uit z’n jasje en het huidige gebouw voldoet niet meer. En op de oude plek uitbreiden kan niet, zegt wethouder Jon Herselman.

door: Han Verbeem

Vorige zomer kondigden Herselman en het schoolbestuur aan, dat de Juliana van Stolbergschool een nieuw gebouw nodig heeft. Momenteel telt de school zo’n driehonderd leerlingen en het aantal groeit nog steeds. Het huidige gebouw aan het Kerkplein, midden in de dorpskern, is zo’n 120 jaar oud. In overleg met de omwonenden zijn de mogelijkheden van nieuwbouw onderzocht. maar dat blijkt niet zo makkelijk. “We kunnen niet de hoogte in gaan en de oppervlakte is beperkt”, aldus Herselman. “Daarom zijn we gaan kijken naar een andere locatie.”

Genoeg andere veldjes

Daarbij viel het oog op ijsbaan Zwarte Weel aan de Vroonlandseweg. In de zomer wordt er gevoetbald, in de winter staat er water en kan er geschaatst worden. De gelijknamige ijsclub kan hier ’s winters dus niet meer terecht. En de voetballende jeugd heeft eveneens het nakijken. Maar dat hoeft in Kapelle geen bezwaar te zijn: “Er zijn genoeg andere veldjes in de buurt.”

Streng zijn

Wandelend langs het veld spreekt Herselman een groepje voetballende jongens aan. Die vinden het niet zo leuk dat hun veldje moet verdwijnen. Want ja, andere velden zijn er wel maar niet zo groot – zegt één van hen. “Kom op, wat vind je nou belangrijker? Een goede school of een voetbalveld? Dan fiets je maar wat verder”, antwoordt Herselman. Hij is zelf trainer van een juniorengroep. “Ja, soms moet je streng zijn”, voegt hij daar lachend aan toe.

Kansen

Juist de omvang van Zwarte Weel biedt volop bouwmogelijkheden. “Niet alleen nu, maar ook voor de toekomst. Want we moeten ook vooruit kijken met mogelijke uitbreidingen op de langere termijn. Zo’n school bouw je voor een duur van veertig jaar of langer.” In tegenstelling tot andere basisscholen zit de Van Stolbergschool nog steeds groeiend. Dat heeft te maken met de reformatorische achtergrond – de meeste kinderen komen uit de omgeving van Biezelinge maar ook van verder.

Appartementen

Op de plaats van de oude school aan het Kerkplein komen appartementen. “Levensloopbestendige woningen voor senioren”, legt Herselman uit. “Daar is een grote behoefte aan in Kapelle, zeker midden in het dorp. Het is een erg gewilde bouwlocatie.” Zo ver is het echter nog niet: eerst moet de gemeenteraad zich uitspreken over de plannen. “En ook de omgeving moet er iets van vinden.” En als alles meezit, dan kan Kapelle “er vol tegenaan”. Maar dat zal op z’n vroegst pas ná de zomer zijn.

Foto: Wethouder Herselman bij het veld van ijsbaan Zwarte Weel aan de Vroonlandseweg.

Lees ook: Juliana van Stolbergschool na 120 jaar tegen de vlakte: ‘Renovatie te duur’ (29 juli 2021)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden