Kapelse partij wil raadszaal ombouwen tot appartementen: ‘vergaderen kan in zalencentrum’

KAPELLE – De gemeenteraad van Kapelle kan voortaan wel in een cafézaal vergaderen, vindt het Kapelse raadslid Peter Ganseman. Raadspartij Gemeentebelang wil de huidige raadszaal ombouwen tot appartementen. Ganseman opperde dinsdag zijn opmerkelijke plan, bij de behandeling van de gemeentebegroting voor 2022.

door: Han Verbeem

Volgens Ganseman kan het huidige gemeentehuis aan het Kerkplein een stuk efficiënter worden ingedeeld. “De raadszaal is veel te groot en met de huidige stookprijzen kost het beheer klauwen met geld.” Door slimmer te werken met thuiswerken, raadsvergadering in zalencentrum De Vroone te houden en ambtelijke diensten onder te brengen in een kleiner gebouw bespaart Kapelle geld én ruimte – benadrukt hij. Bovendien levert het extra woningen op voor de dorpskern, en die kan de gemeente goed gebruiken. Een ‘ballonnetje’, merkt Ganseman op. Maar wél een voorstel met een serieuze ondertoon.

Beperkte lastenstijgingen

Kapelle moet financieel gezien op de kleintjes letten. De schuldpositie is ongunstig en als de gemeente van het Rijk geen extra geld voor de jeugdzorg had ontvangen, was het niet gelukt om de begroting voor volgend jaar sluitend te krijgen. Desondanks hebben de Kapelse partijen onderling afgesproken dat de gemeentelasten voor de inwoners beperkt mogen stijgen, en alleen de inflatie van twee procent volgen.

Hondenbelasting

De VVD wil zelfs lastenverlaging door de hondenbelasting af te schaffen en krijgt steun van andere fracties waaronder ChristenUnie. “Daar hebben we in de begroting geen rekening mee gehouden”, zegt wethouder Jon Herselman.

Stemming in november

Volgende maand, 2 november, stelt de gemeenteraad van Kapelle de begrotingsstukken voor 2022 en de jaren nadien vast. Dan komt ook het voorstel van Gemeentebelang over het gemeentehuis in stemming. De overige fracties houden vooralsnog hun kruit droog maar vegen het plan niet op voorhand van tafel.

Klik hier voor het interview met Peter Ganseman van Gemeentebelang Kapelle

Foto: Het gemeentehuis aan het Kerkplein in Kapelle: ‘Veel te groot en te duur’. (Omroep Zeeland / SO De Bevelanden)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden