Kink in kabel voor Zeeuwse windprojecten na uitspraak Raad van State

RILLAND / DEN HAAG – De plannen voor nieuwe windparken dreigen in Zeeland vertraging op te lopen door een uitspraak van de Raad van State. Het hoogste rechtsorgaan oordeelt dat er nieuwe, landelijke normen moeten komen voor onder geluidsoverlast en andere nadelige effecten op de omgeving. In Reimerswaal heeft de uitspraak mogelijk gevolgen voor de bouw van het nieuwe Ze-Bra windpark op de grens met Brabant. Dinsdag spreekt de Reimerswaalse raad over het project dat vooral aan de Brabantse zijde op weerstand stuit van omwonenden.

Door: Han Verbeem

Het oordeel van de RvS over een windproject in het Groningse Delfzijl heeft ook gevolgen voor  projecten elders in Nederland. De bouw mag alleen doorgaan als er een gedegen milieubeoordeling op tafel ligt. Voor bestaande windparken of projecten in aanbouw heeft de uitspraak geen gevolgen. In Reimerswaal is dat anders. Daar neemt de raad deze maand een besluit over goedkeuring van het Ze-Bra windpark van in totaal zestien turbines van elk 200 meter hoog. Veertien daarvan komen bij Rilland, twee nabij Ossendrecht in Brabant.

Het juiste moment

“De uitspraak komt precies op het juiste moment”, stelt Just Jansz van actiegroep Ossendrecht Windstil. Onlangs uitte de groep een stil protest bij het Woensdrechtse gemeentehuis, en willen dat Brabant de Zeeuwse buren onder druk zet om de plannen voorlopig uit te stellen. Dat uitstel lijkt nu door de recente uitspraak van de RvS onvermijdelijk, stelt Jansz.

Evenredig lasten verdelen

Dinsdag komt het project Ze-Bra aan de orde in de themaraad van de gemeente Reimerswaal. Fractievoorzitter Huib Bouwman van de ChristenUnie heeft deze week al een voorschot genomen op de bouwplannen, die hij overbodig vindt. “Op dit moment voldoet Reimerswaal al volledig aan de eigen energiebehoefte”, sprak Bouwman eerder deze week tijdens de besluitenraad. Daarmee zijn nieuwe windparken en zonnevelden niet nodig voor Reimerswaal. “De inwoners worden dan onevenredig zwaar getroffen door de duurzame energieverplichtingen van Zeeland”, stelt Bouwman. Hij wil dat de lasten evenredig verdeeld worden over de diverse gemeenten die meedoen aan de RES, de Regionale Energie Strategie.

Reactie college Reimerswaal

Wethouder Maarten Both van Reimerswaal laat weten kennis te nemen van de RvS-uitspraak. “We onderzoeken nu, ook met de juristen, wat de gevolgen zijn”, aldus Both. “Hier komen we op korte termijn op terug.”

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden