Klassiek meets Jazz in De Vroone

Kapelle – Het trio StarkLinnemann is een begrip in de jazzscene. Zij zoeken in hun werk naar een originele sound door jazz te vermengen met klassieke muziek en wereldmuziek. Zaterdag 30 oktober spelen zij in De Vroone in Kapelle met het programma Transcending Liszt. Tijdens dit optreden worden verschillende werken van Frans Liszt vertaalt naar moderne jazz in al zijn facetten. Daarmee wordt een authentiek muzikaal verhaal gesmeed dat geloofwaardig is, ontroert of betovert. Deze manier van “hercomponeren” is uitzonderlijk in de jazzgeschiedenis.

 

Transcending Liszt

Transcending Liszt is een indrukwekkende show van ongekende kwaliteit. Verschillende werken van Franz Liszt worden op moderne wijze uitgevoerd door het StarkLinnemann Trio. De composities worden in zijn geheel getransformeerd naar deze tijd en moderne harmoniën en hippe grooves worden toegevoegd zonder de ziel van de muziek te beschadigen. Ook avontuurlijke improvisaties zullen niet ontbreken aan deze live show. De muziek van Transcending Liszt kent een grote diversiteit aan stijlen waardoor deze het beste kan worden omschreven met de term Universal Crossover Music.

 

Hungarian Rhapsody is bijvoorbeeld heel Braziliaans van karakter. Hierdoor krijgt het stuk een aanstekelijke feestelijkheid gecombineerd met frivole virtuositeit. Zoals vaak bij StarkLinnemann is er sprake van een oneven maatsoort. De groep gaat hiermee graag het experiment aan waardoor een klassiek thema telkens in een andere ritmische context wordt geplaatst. Dit levert natuurlijk interessante invalshoeken op.

Ook in Vallée d’Obermann wordt gebruik gemaakt van een oneven groepering van de maat en dit stuk heeft voorzichtige afro Cubaanse invloeden. Hoewel het de introverte kant van Liszt laat zien, is in de versie van StarkLinnemann de Lisztiaanse virtuositeit overeind gebleven waardoor het nodige muzikale vuurwerk niet zal ontbreken. Zelfs de religieuze kant van Liszt komt aan bod in Ave Maria. StarkLinnemann laat zien dat ook religieuze muziek uit de 19e eeuw op overtuigende wijze kan worden vertolkt door een jazz trio anno nu.  

En Liebestraum…, dat blijft een verrassing!  

 

StarkLinnemann Trio

De formatie StarkLinnemann is als geen ander in staat muziekhistorische tijdvakken en geografisch bepaalde verschillen in muziekstijlen met elkaar te verbinden. Hun succesvolle crossover projecten waarbij klassieke meesterwerken zijn vertaald naar een overtuigend 21e eeuw idioom zijn door binnen- en buitenlandse pers zeer positief ontvangen. Met overdonderende concerten op vele festivals en in o.a. Alexandrinsky Theater in St Petersburg en Het Concertgebouw in Amsterdam heeft StarkLinnemann inmiddels een onuitwisbare indruk achtergelaten op de nationale en internationale muziekscene. 

Het trio bestaat uit Paul Stark (piano), Maciej Domaradzki (contrabas) en Jonas Linnemann (drums & percussie).

 

Quotes uit de pers

“Terecht subliem in het overbruggen van klassiek, jazz en wereldritmes, grenzeloze wereldklasse!”

Bernard Lefèvre – Jazzhalo

“Juist door optimaal het gepaste respect voor de originele composite te tonen komen de musici tot een frisse versie die sprankelend is en toch ook pure jazz”.

Mischa Andriessen – Trouw

“een uitgekiende transfiguratie van klassiek naar jazz”

Georges Tonla Briquet – Jazzenzo

 

Zaterdag 30 oktober 2021

Klassiek meets Jazz:

StarkLinnemann Trio met Transcending Liszt

De Vroone, Kapelle

Aanvang 20:00 uur

Info en tickets: www.kapellecultureel.nl

Foto: Jacqueline Wielaard

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden