Lezing: euthanasie bij dementie?

KAPELLE – Hoe lijden mensen aan dementie? Je kunt lijden aan het vooruitzicht van aftakeling. Ook kun je lijden door het verlies van geheugen, identiteit en het vermogen je eigen leven vorm te geven.

Bij dementie treden er vaak stemmings- en gedragswisselingen op, wat voor mensen heel uitputtend kan zijn. Ook kunnen mensen met dementie fysieke problemen ervaren, denk aan benauwdheid. En dan hebben we nog het lijden van de naasten, die hun “geliefde” langzaam verliezen. En dus in een rouwproces komen, waar de omgeving misschien niets van begrijpt.

Euthanasie is onder bepaalde voorwaarden toegestaan, ook bij mensen met dementie. Een belangrijke voorwaarde is dat het voor een arts ‘onomstotelijk’ moet vaststaan dat euthanasie de wens alleen van jou is en niet van je naasten (wel met steun van je naasten). Vooral bij vergevorderde dementie is dat lastig aan te tonen.

Eén van de voorwaarden is een schriftelijke wilsverklaring (of wilsbeschikking) waarin het euthanasieverzoek staat beschreven. Wat kun je zelf doen om vooraf bij leven je zaken zo te regelen dat zelf de regie kan houden? Uiteraard binnen alle regels en voorwaarden. Wat kun je bespreken met je naasten en/of je huisarts?

Donderdag 23 september delen José van Rijsbergen (Leefmeester en RegisterExecuteur) en Cobi Kempe (Zorg in Rouw) in De Vroone in Kapelle, hun tips en ervaringen voor eenieder die met dementie of een euthanasiewens te maken heeft. De avond die begint om 19.30 uur is voor iedereen vrij toegankelijk en er staat een kop koffie of thee voor u klaar. Aanmelden vooraf wordt op prijs gesteld en kan via info@cobikempe-zorginrouw.nl of http://www.jouwlaatstelevensfase.nl/agenda

Organisatie

José van Rijsbergen – Calla Lelie is een erkend Leefmeester en RegisterExecuteur. Zij geeft een onafhankelijk advies bij de wensen die u heeft over uw Uitvaart, Wilsbeschikking en Nalatenschap. Zij vertelt in “gewone taal” wat er mogelijk is en hoe u uw Nalatenschap op de juiste manier in een testament verwerkt, zodat dit gebeurt zoals u dit wilt en uw dierbaren verzorgd achterlaat.

Cobi Kempe – Zorg In Rouw. Zorgen rondom het levenseinde is het mooiste werk wat er bestaat. Stervensbegeleiding en het begeleiden van nabestaanden is het laatste stukje van de palliatieve zorg. Dat stukje zorg wat mij zo aantrekt. Ik heb de opleiding nabestaandenbegeleiding gevolgd en samen met mijn werkervaring en scholingen palliatieve zorg wil ik me inzetten voor de medemens.

Het platform Jouw Laatste Levensfase biedt steun en inspiratie aan mensen in hun laatste levensfase en hun naasten. Het platform organiseert regelmatig activiteiten zoals lezingen en bijeenkomsten die raken aan thematiek rondom leven en dood. Meer informatie op onze website: http://www.jouwlaatstelevensfase.nl

Donderdag 23 september – 19.30 tot 20.30 uur – De Vroone – CD Vereekestraat 74 – Kapelle

Foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden