Lokale Partij grote winnaar verkiezingen Borsele

HEINKENSZAND – De Lokale Partij Borsele (LPB) heeft glansrijk de verkiezingen gewonnen. De LPB sleepte in de gemeente Borsele de meeste stemmen in de wacht en behaalde vijf zetels. De zittende coalitie van SGP/CU, CDA en PvdA behoudt haar twaalf zetels en heeft dus nog steeds een meerderheid.

Maar het is aan de LPB om nu de dans rond de coalitieonderhandelingen te openen. Vier jaar geleden haalde de partij 1602 stemmen binnen. Voldoende om derde partij van Borsele te worden en genoeg voor drie zetels in de gemeenteraad. Lijsttrekker Rien van Hekken zag dat er vandaag 2716 stemmen op de LPB zijn uitgebracht. Goed voor vijf zetels. Eerder was OPA Borsele met één zetel al in de lokale partij opgegaan. Niet alleen heeft de LPB die zetel behouden, er is er nog een bijgekomen.

Onaantastbaar

Dat de Lokale Partij Borsele uiteindelijk ook zal aansluiten als coalitiepartij (en een wethouder levert) is nog geen abc’tje. De zittende club van SGP/CU, CDA en Partij van de Arbeid is tijdens deze verkiezingen redelijk onaantastbaar gebleken. Wat heet, ook zij hebben alle drie meer stemmen gekregen dan vier jaar geleden. Niet genoeg voor zetelwinst, maar meer dan voldoende voor zetelbehoud. SGP/CU en CDA blijven ieder met vijf zetels in de gemeenteraad vertegenwoordigd, de Partij van de Arbeid met twee zetels. Samen dus opnieuw twaalf van de negentien zetels in de raad, een comfortabele meerderheid. De huidige coalitie zou dus door kunnen gaan op de ingeslagen weg en eventuele avances van de LPB beleefd naast zich neer kunnen leggen.

Hoop

Verliezer in Borsele is de VVD. De partij zakt van twee zetels naar een zetel. D66 mocht woensdagavond, toen de eerste uitslagen binnenkwamen, nog even hopen op die tweede zetel die de partij vier jaar terug was kwijtgeraakt. Het mocht niet zo zijn. Uiteindelijk verloren de democraten ook stemmen. In 2018 stemden 968 inwoners van Borsele op D66, nu waren dat er 662. In ieder geval voldoende voor behoud van de zetel in de gemeenteraad.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden