Maria Magdalena is overal in Goes

GOES – Vrijdag 22 juli is de naamdag van Maria Magdalena. Goes staat die dag stil bij de patroonheilige van de stad. Een speciale route voert deze dag langs tal van zaken in de binnenstad die aan deze mysterieuze vrouw herinneren.

Wie was Maria Magdalena? Er doen veel verhalen over haar de ronde. Verhalen die nogal van elkaar verschillen, met elkaar in tegenspraak zijn. Er wordt gezegd dat ze een prostituee was, wat anderen weer met klem ontkennen. Er wordt gezegd dat ze de geliefde van Jezus was. Wie ooit het boek De DaVinci Code van Dan Brown heeft gelezen, zal dat herkennen. Er wordt ook beweerd dat ze in het jaar 33 naar Frankrijk is gegaan. Feit is, we weten het niet.

Parochie

Wat we wel weten is dat Maria Magdalena blijkbaar eeuwen geleden al enorm tot de verbeelding sprak. Veel Europese steden benoemde haar in de Middeleeuwen tot hun beschermheilige. Ook Goes. Het is bijna negenhonderd jaar geleden dat daar de Maria Magdalena parochie werd gevestigd.  Er werd een kerk gebouwd en naar haar vernoemd. Die kennen we vandaag als de Grote of Maria Magdalenakerk.

Reformatie

Opvallend is dat Goes maar liefst twee Maria Magdalenakerken heeft. En die staan ook nog pal tegenover elkaar met de entrees naar elkaar toe. De grote kerk stamt uit de Middeleeuwen en werd na de reformatie in 1578 een protestantse kerk. Daar tegenover staat de Rooms-katholieke kerk Heilige Maria Magdalena. Die werd tussen 1906-1908 gebouw. Een wit beeld van de naamgeefster staat boven de entree.

Toren oude stadhuis beklimmen

Een speciale wandelroute voert op vrijdag 22 juli en op zaterdag 10 september langs verschillende plekken in de Goese binnenstad die verwijzen naar Maria Magdalena. Bijzonder: op deze dagen mogen bezoekers de toren van het oude stadhuis beklimmen. Je komt er langs ruimtes waar in vroeger tijd mensen werden opgesloten. Zij werden via een klein poortje aan de zijkant van die toren naar binnen gebracht. Ook dat poortje is nog steeds te zien.

Merten

Eenmaal boven heeft de bezoeker een mooi zicht op de twee Maria Magdalenakerken. En in de toren kan Merten bekeken worden. Merten is een vijftiende eeuwse klok. Er staan verschillende figuren op afgebeeld. Frank de Klerk van het Gemeentearchief herontdekte er onlangs de kleine afbeelding van een wonderlijk figuurtje. Het is een vrouw, ze heeft lang haar en een zalfpot in haar hand. Ze staat op het punt om de voet van Jezus te zalven. Wie dat figuurtje is? Het kan er maar een zijn…

Kijk voor meer informatie over activiteiten op:

www.grotekerkgoes.nl

www.goesisgoes.nl

www.goes-europa.nl

 

Peter van den Assem wandelde met Willy van Meegen (Stichting Stichtlicht) en Frank de Klerk (Gemeentearchief Goes) langs een aantal plaatsen in de binnenstad die herinneren aan Maria Magdalena. Klik hieronder om de reportage te beluisteren.

Foto boven: De twee Maria Magdalenakerken in Goes (© Streekomroep De Bevelanden)

Foto midden: Het beeld van Maria Magdalena boven de ingang van de Rooms-katholieke kerk (© Streekomroep De Bevelanden)

Foto onder: klok Merten in de toren van het oude stadhuis (© Streekomroep De Bevelanden)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden