Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) woedend: ‘Als grof vuil aan de straat gezet’

KRUININGEN – Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal is woedend. Hij weet zeker dat zijn partij niet welkom in de nieuwe coalitie. SGP en PvdA “Ik voel me als grof vuil aan de straat gezet”, zegt hij. Informateur Jan van Velzen gaat in opdracht van de SGP op zoek naar een derde coalitiegenoot. Volgens Maarten Both (SGP) wordt echter geen enkele partij buitengesloten. Ook Leefbaar niet.

door: Han Verbeem

De coalitie in Reimerswaal krijgt meer vorm met een kerncoalitie van SGP en PvdA: samen vertegenwoordigen ze 10 van de 19 zetels in de Reimerswaalse raad. Maar verdere deelname van Leefbaar Reimerswaal (LR) is geen vanzelfsprekendheid, zo blijkt maandagavond uit het verslag van informateur Jan van Belzen. LR-voorman Marien Weststrate voelt zich afgeserveerd en is woedend.

Verdere deelname van Leefbaar Reimerswaal (LR) is geen vanzelfsprekendheid, zo blijkt maandagavond uit het verslag van informateur Jan van Belzen. LR-voorman Marien Weststrate voelt zich afgeserveerd en is woedend. Voor Weststrate is het overduidelijk: Leefbaar Reimerswaal is niet welkom in de nieuwe coalitie. De SGP is gegroeid en daarmee is het draagvlak voor Leefbaar geslonken, constateert de lokale voorman. In scherpe bewoordingen bekritiseert het teleurgestelde raadslid het formatieproces dat hij “zo rot als een mispel noemt”. Formeel zit Weststrate nog steeds aan tafel bij de formatieonderhandelingen maar “er moet nog heel wat gebeuren” wil hij weer aan boord treden van de coalitie.

Regenboogvlag

Marien Weststrate voorziet dat bestaand beleid in Reimerswaal mogelijk op de helling gaat, zoals het hijsen van de Regenboogvlag op Coming Out Day. In de afgelopen raadsperiode is het LHBTI-symbool met nipte meerderheid door de Reimerswaalse raad aangenomen. “Dat wordt nu weer teruggedraaid, want dat staat in het SGP-programma. Daar doen wij in elk geval niet aan mee.” Weststrate kondigt voor de komende vier jaar “een stevige oppositie” aan.

Alle partijen

Hoewel Leefbaar als één van de winnaars uit de verkiezingen is gekomen, met een groei van één zetel, wil SGP met álle partijen spreken over coalitiedeelname – benadrukt SGP-voorman Maarten Both. Voor hem staat het vormen een “stabiele meerderheidscoalitie” voorop. “Dat is in het belang van Reimerswaal.” Overigens is de voorgestelde coalitie een advies van Informateur Jan van Belzen, gepensioneerd burgemeester van SGP-huize uit Barendrecht. “Er blijven nog steeds meerdere coalitiescenario’s mogelijk”, benadrukt Both. Van Belzen heeft nu de status van formateur. Hij mag samen met Both de samenstelling van het nieuwe college en bestuursakkoord verder vorm en inhoud geven. Zowel SGP-wethouder Both als zijn PvdA-collega Kees Verburg zijn beschikbaar voor een nieuwe periode.

Foto: Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal.

Verslaggever Han Verbeem in gesprek met Maarten Both (SGP) en Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden