Marien Weststrate ruilt waterschap niet in voor wethouderspost: ‘Ben gevraagd aan te blijven’

KRUININGEN / MIDDELBURG – Waterschapsbestuurder en politicus Marien Weststrate (73) wil zijn zetel in het dagelijks bestuur (DB) van waterschap Scheldestromen behouden en ziet daarom af van het wethouderschap in Reimerswaal. Weststrate zou naar eigen zeggen door zowel de dijkgraaf als medebestuurders zijn gevraagd om aan te blijven, ook nadat onlangs al twee van de vier DB-leden zijn opgestapt. “Als ik als derde ook zou vertrekken, is dat een té grote aderlating.”

door: Han Verbeem

Bij het DB van waterschap Scheldestromen heeft Weststrate ondermeer het dijk- en wegbeheer in zijn portefeuille. Naar zijn zeggen is Weststrate door medebestuurders en door de dijkgraaf nadrukkelijk gevraagd om aan te blijven. “Het zou toch wel heel jammer zijn als je vertrekt”, was hem gezegd. Onlangs verlieten bestuurders Denis Steijaert en Luc Mangnus het waterschap voor een wethouderspost in Hulst; de functies zijn niet combineerbaar. Dijkgraaf Toine Poppelaars liet weten dat daarmee veel bestuurlijke ervaring bij Scheldestromen in één klap is verdwenen, De twee zijn inmiddels opgevolgd door Carla Michielsen en Wim van Gorsel.

Algemeen belang

Nog in september 2021 hadden de leden van Leefbaar Reimerswaal hem voorgedragen voor een wethouderspost, als de partij in beeld komt voor coalitiedeelname. En dat is nu het geval, maar Weststrate laat de eer aan hem voorbijgaan. En dat vind hij zelf jammer. “Ik was graag wethouder geweest maar het algemeen belang gaat voor”, zegt hij. Marien Weststrate staat te boek als een lastige politicus en hij beseft zich “dat er mensen zijn die het zeker niet erg vinden als ik zou vertrekken.” Desalniettemin kiest Weststrate nu voluit voor het waterschap en denkt hij erover bij de verkiezingen van maart 2023 weer een nieuwe ronde mee te gaan, namens de Partij voor Zeeland. “Maar dat is nog ver weg, De lijst en het programma worden na de zomer pas vastgesteld.”

Nieuwe wethouderskandidaat

Zijn keuze voor het waterschap biedt lucht voor toetreding van Leefbaar Reimerswaal voor het college en aansluiting bij het ‘motorblok’ van SGP en PvdA. Een nieuwe kandidaat voor het wethouderschap is er inmiddels al “maar die naam is alleen bij mij bekend en bij niemand anders”, benadrukt hij. Zelfs formateur Jan van Belzen weet niet wie het is. “Pas als duidelijk is dat Leefbaar écht meedoet, kom ik daarmee naar buiten.”

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden