Minima Borsele krijgen financiële ondersteuning voor sport en cultuur

HEINKENSZAND – De gemeente Borsele wil ieder jaar 25 volwassenen die rond het bestaansminimum leven een financiële steun in de rug geven, zodat ze kunnen gaan sporten of bijvoorbeeld muziekles kunnen gaan volgen. Na Kapelle heeft Borsele zich daarvoor als tweede gemeente in Zeeland aangesloten bij het Volwassenenfonds Sport en Cultuur.

Borsele doet voorlopig drie jaar mee. De gemeente wil met deelname aan het fonds voorkomen dat mensen van achttien jaar en ouder die rond het bestaansminimum leven in een isolement terecht komen. Ook wil Borsele het sporten en bewegen onder deze groep stimuleren: het aantal inwoners van Borsele dat voldoet aan de beweegrichtlijn ligt lager dan in andere Zeeuwse gemeenten.

Intermediair

SportZeeland gaat als schakel met het fonds fungeren. “Wij dragen een deel van de financiële middelen bij”, zegt wethouder Marga van de Plasse. “Een intermediair legt de lijntjes bijvoorbeeld bij de club. Vooral ook om ervoor te zorgen dat de middelen die we beschikbaar stellen ook op de goede manier worden gebruikt.”

Bekendheid

Borsele is al jaren aangesloten bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur, dat feitelijk op dezelfde manier werkt. Het zal onder meer aan de welzijnswerkers van het Vrijwilligershuis en GR De Bevelanden zijn om als intermediair mensen te wijzen op de mogelijkheden van het Volwassenenfonds. “Het Jeugdfonds had best even tijd nodig om bekend te worden, we verwachten dat het bij het volwassenenfonds ook zo zou kunnen zijn”, zegt Van de Plasse.

Abonnement

Er is al een regeling die het minima financieel mogelijk maakt om deel te nemen aan sport en cultuur, het zogenoemde Declaratiefonds. Maar in de praktijk blijkt dat mensen dat geld vooral gebruiken voor bijvoorbeeld het aanschaffen van een id-kaart of paspoort of er hun abonnement voor het internet of de bibliotheek van betalen.

foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden