Nederlands bekendste en belangrijkste voetbalbestuurder te gast in De Koperen Tuin

Terwijl het Nederlands voetbalelftal en voetbalminnend Nederland reikhalzend uitkijent naar de achtste finale van het EK was oud-KNVB voorzitter Michael van Praag zaterdag in Goes. In boekhandel De Koperen Tuin signeerde hij zijn onlangs verschenen biografie ‘Van Praag: achter de coulissen van het voetbal’.

Van Praag wordt algemeen gezien als de belangrijkste voetbalbestuurder in de laatste 30 jaar. In 1989 trad hij in de voetsporen van vader Jaap van Praag door het voorzitterschap op zich te nemen van AFC Ajax. Een functie die hij van begin 1989 tot medio 2003 zou uitoefenen en waarbij de Amsterdamse voetbalclub grote prijzen ten beurt viel. Als lid van het bestuur van de KNVB werd Michael in 2008 benoemd tot voorzitter. In 2019 besloot hij de hamer voorgoed neer te leggen. Tijdens zijn actieve voorzitterschap van de KNVB stelde Michael zich in 2015 kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. De hoogste functie binnen de voetbalwereld was onder de Zwitserse preces Sepp Blatter in opspraak gekomen vanwege onder meer vermeend matchfixing. De functie ging aan Van Praag’s neus voorbij. In 2016 stelde hij zich als lid van het bestuur van de UEFA beschikbaar voor het voorzitterschap van de Europese Bond.

De biografie ‘Van Praag: achter de coulissen van het voetbal’ werd geschreven door Willem Vissers, sportjournalist en auteur. Van Praag zelf was na lang zoeken bij Vissers terecht gekomen. Het boek geeft naast de hoogtepunten van Michael van Praag ook een goed beeld van een bestuurlijk gecorrumpeerde sport. Een inkijkje over corruptie op bestuurlijk niveau en machtsmisbruik.

Zaterdag was Michael van Praag te gast in boekhandel De Koperen Tuin in Goes om zijn boek te promoten en te signeren. Daarnaast maakte hij tijd voor belangstellende om, hoe kan het ook anders, een aantal voetbalvragen te beantwoorden.

‘Van Praag: achter de coulissen van het voetbal’ door Willem Vissers is verkrijgbaar in de Zeeuwse boekhandels en online. 

Foto: Hans Colijn

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden