Nieuw herdenkingsmonument voor Indië: eenheid door twee culturen

GOES / BERGEN OP ZOOM – Het afgelopen weekend is op diverse plaatsen in de regio het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht, nu 76 jaar geleden. In Bergen op Zoom is een nieuw regionaal herdenkingsmonument geplaatst, dat ook voor Zeeuwen met een Indische en Indonesische achtergrond een plek van rust en bezinning is.

door: Han Verbeem

Het marmeren beeld heet ‘Eenheid door twee culturen’ en is een ontwerp van kunstenaar en beeldhouwer Marnix Kemperman. Het koperdraad rondom de stenen kern wordt na verloop van tijd groen en trekt in het marmer. Kemperman is gevraagd het kunstwerk te maken omdat hij zelf van Indische afkomst, is met een Nederlandse vader en een moeder uit Indonesië.

Gordel van Smaragd

De groene koperkleur is een verwijzing naar de Gordel van Smaragd, de bijnaam van Nederlands-Indië – het huidige Indonesië). Initiatiefnemer Henk Boyen van Stichting Payung, door wiens inzet het monument tot stand is gekomen, nodigt de Zeeuwen van harte uit om een bezoekje te brengen aan het nieuwe Indiëmonument. Deze staat in de tuin van sportpark Roosenoord.

Sobere herdenkingen

De diverse Indiëherdenkingen zijn overwegend sober gehouden, rekening houdend met de geldende coronabeperkingen. In Oostburg, waar vorig jaar de enige herdenking in Zeeland plaatsvond, was de herdenking zelfs zonder het blazen van het taptoesignaal.

Bekijk hier de videoreportage https://youtu.be/futsm3U16w0

Foto: het Indiëmonument in Bergen op Zoom, met kunstenaar Marnix Kemperman (rechts op de foto) en Henk Boyen van Stichting Payung.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden