Nieuwbouw of verhuizen? Goes buigt zich over puzzel van schoolgebouwen

GOES – Het dagelijks gemeentebestuur van Goes heeft nog een behoorlijke puzzel te leggen als het gaat om de schoolgebouwen. Sommige scholen zitten te krap in hun jas, terwijl andere gebouwen (gedeeltelijk) leeg staan. Wat is dan wijsheid? Nieuw bouwen, verbouwen of verhuizen?

Een van de scholen die met een tekort aan ruimte kampt, is het Integraal Kindcentrum, IKC in Kloetinge. De school is nog maar een jaar open en het leerlingenaantal is in die tijd ver boven verwachting toegenomen. Op de eerste verdieping zouden nog twee lokalen geplaatst kunnen worden, maar dat kost tijd en biedt dus niet meteen een oplossing. “In samenspraak met de school en twee scholen voor voortgezet onderwijs in Goes-Oost (Ostrea Lyceum en Pontes, red.) kijken we of een leerlingengroep daar voor een jaar of iets langer tijdelijk gehuisvest kan worden”, zegt wethouder Onderwijshuisvesting, André van der Reest. “Daarnaast hebben we met de school een afspraak gemaakt over een leerlingenstop.”

Samenwerking

Het Ostrea Lyceum zou deels willen slopen en deels nieuw willen bouwen aan de locatie Fruitlaan in Goes. Daar zijn nu nog alleen havo en vwo ondergebracht, maar de scholengemeenschap zou daar ook graag de mavo (nu gevestigd aan de ’s-Heer Elsdorpweg in Goes) naartoe verhuizen. Dat pand komt dan vrij. Verder heeft het Ostrea nog een locatie aan de Bergweg, waar het vmbo is ondergebracht. Er wordt gesproken over een vmbo-samenwerking met scholengroep Pontes, waardoor opnieuw ruimte kan ontstaan.

Odyzee

Mogelijk zou de Odyzeeschool in Kloetinge daarvan kunnen profiteren. Die school zit al geruime tijd krap in z’n jas. Om dat op te ondervangen wordt nu onder meer gebruik gemaakt van tijdelijke units op het terrein van het naastgelegen Emergis. De gemeenteraad van Goes heeft het college eerder de opdracht gegeven een structurele oplossing te vinden voor het ruimteprobleem van Odyzee. “Er zijn dan twee mogelijkheden”, zegt André van der Reest. “Nieuwbouw op de huidige locatie (Oostmolenweg, red.) of je kunt kijken of er elders een schoolgebouw is dat helemaal of gedeeltelijk leeg staat en waar je enkele groepen zou kunnen huisvesten. Binnen afzienbare tijd doen we daarover een voorstel aan de gemeenteraad.”

Verouderd

Het Calvijn College zou graag nieuw gaan bouwen op de locatie Klein Frankrijk in Goes. Het huidige schoolgebouw daar is verouderd. Het Calvijn College heeft ook nog twee vestigingen in Krabbendijke. Eén daarvan zou dan op termijn naar Goes verhuizen. Ook over die bouwplannen zal het dagelijks gemeentebestuur nog een standpunt in moeten nemen. En hetzelfde geldt voor een mogelijke verhuizing van twee reformatorische scholen voor speciaal onderwijs in Kapelle, Samuël (SBO) en Eben-Haëzer (VSO) naar een nieuw te bouwen school in het Stationsgebied in Goes.

Oogkleppen

Kortom, het is nog een hele puzzel. “Maar wel een puzzel die de moeite waard is om te maken”, zegt Van der Reest. “Want als je met oogkleppen op besluit tot verbouwing of nieuwbouw, kun je zomaar voorbij gaan aan een mogelijk goedkoper alternatief: een leegstaand schoolgebouw elders.”

foto: Pixabay

Audio: interview met wethouder André van der Reest van Onderwijshuisvesting

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden