Nieuwe acties tegen criminelen in Zeeuwse havens

VLISSINGEN – Zo’n honderdvijftig vertegenwoordigers van overheden en havenbedrijven hebben maandag in Vlissingen met elkaar gesproken over verdere samenwerking tegen criminelen in de havens van Zeeland en West-Brabant. Het gaat dan om actie tegen ‘ondermijning’. Criminelen gebruiken legale bedrijven, medewerkers en bestaande infrastructuur om cocaïne en grondstoffen voor synthetische drugs het land in te krijgen.

Vanaf 1 januari volgend jaar geldt dat de zeehavens van Zeeland (Terneuzen, Vlissingen/Borsele) en West-Brabant (Moerdijk) tot de vijf mainports van Nederland behoren. De andere vier zijn de haven van Rotterdam, Schiphol, Flora Holland en het Noordzeekanaal. De overheid zal jaarlijks 24 miljoen euro beschikbaar stellen voor de strijd tegen ondermijning en de in- en uitvoer van drugs.

Moeilijk maken

Van die 24 miljoen euro om de criminaliteit in de vijf mainports aan te pakken komt jaarlijks vermoedelijk zo’n 3,5 miljoen euro naar Zeeland/West-Brabant. Of dat voldoende is om alle criminaliteit hier aan banden te leggen? “Nee”, zegt Gerben Dijksterhuis, burgemeester van Borsele en voorzitter van de Havendriehoek Zeeland-Brabant, een samenwerkingsverband tussen betrokken gemeenten, havenbedrijven, politie, marechaussee, douane en het Openbaar Ministerie. “Maar we kunnen het de criminaliteit wel moeilijk maken.”

Oogje dichtknijpen

Havenmedewerkers worden door criminelen geregeld benaderd om mee te werken, iets voor hen te regelen en/of een oogje dicht te knijpen. Daar worden vaak behoorlijke geldbedragen tegenover gezet. Maar, zo zeggen overheden en bedrijven, zeg daar één keer ja tegen en je komt er niet meer vanaf. Als havenmedewerker ben je dan namelijk chantabel geworden. Vandaar dat er vorig jaar campagnes gestart zijn om mensen in de haven daar bewust van te maken. Zoals de campagne ‘Wat heb je aan 30.000 euro als je daarna in de bak belandt?’. Over een week of twee worden opnieuw acties uitgerold om de mensen in de haven bewust te maken van de werkwijze van criminelen.

Gevangenisstraf

Verder zijn in de havens van Zeeland en West-Brabant al diverse maatregelen genomen om het criminelen lastig te maken om op de haventerreinen te komen. Denk aan hekwerken die geplaatst zijn, camera’s en ingangscontrole met behulp van gezichtsherkenning. Daarnaast is ook wetgeving aangepast. Wie zich onbevoegd op een haventerrein bevindt, kon daar tot dit jaar hooguit een boete voor krijgen. Inmiddels kunnen onbevoegden ook een gevangenisstraf krijgen die kan oplopen tot twee jaar.

Foto © Omroep Zeeland

Luister hieronder naar het interview van Peter van den Assem met de voorzitter van de Havendriehoek, Gerben Dijksterhuis. Hij vroeg hem als eerste hoe groot het probleem van die ondermijning nu werkelijk is in de havens van Zeeland en West-Brabant.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden