Nieuwe toekomstscenario’s voor Historisch Museum De Bevelanden

GOES – Hoe aantrekkelijk is het Historisch Museum De Bevelanden in Goes? En wat zijn de toekomstmogelijkheden van het museum? Erfgoed Zeeland deed er onderzoek naar. Het Goese gemeentebestuur gaat aan de hand van die bevindingen de mogelijkheden bestuderen en doet dat samen met de mensen van het museum. Begin volgend jaar moet er een voorstel voor een toekomstscenario op tafel liggen.

Het huidige museumgebouw aan de Singelstraat is aan groot onderhoud toe. Zo veel is duidelijk. Tegelijkertijd rijst de vraag: is zo’n restauratie de moeite en het geld waard of is het museum beter af op een andere locatie?

Alternatieven

Voor beide opties is iets te zeggen. Enerzijds: waar kan een historisch museum beter staan dan in een historisch centrum? Anderzijds: is het museum op de huidige plek wel voldoende zichtbaar en biedt het pand ook na verbouwing wel voldoende mogelijkheden om er een historisch museum met een eigentijdse uitstraling van te maken? Volgens Erfgoed Zeeland zou het goed zijn om het Oude Stadhuis en de Grote Kerk als alternatieve locaties te onderzoeken.

Bezoekersaantallen

Maar eerst wil de gemeente wel eens weten hoe het zit met de bezoekers en waar die vandaan komen. Daar biedt het rapport van Erfgoed Zeeland geen volledige duidelijkheid over. In de memo die het gemeentebestuur hierover naar de raad heeft gestuurd staat: “Men stelt dat er nauwelijks Bevelanders naar het museum komen. Een onderbouwing hiervoor wordt gemist. Over bezoekersaantallen wordt niet gesproken.” Voordat er ingrijpende beslissingen worden genomen, zal daar eerst duidelijkheid over moeten komen. Ook de educatieve functie van het museum wordt in het rapport van Erfgoed Zeeland nog onvoldoende belicht, vindt het gemeentebestuur.

Verhaallijnen

Uit de dertig interviews die Erfgoed Zeeland heeft gehouden met mensen die betrokken zijn bij het museum, blijkt wel dat er onder hen een behoorlijk draagvlak is voor Historisch Museum De Bevelanden. Tegelijkertijd vinden de geïnterviewden dat er te weinig duidelijke verhaallijnen worden verteld. Ze vinden de opstelling gedateerd, de routing niet altijd duidelijk en het valt hen op dat de verschillende ruimtes een andere uitstraling hebben. Er is bovendien weinig interactie, vinden ze, weinig mensen worden erdoor geraakt. Conclusie: het huidige museum is interessant voor een kleine doelgroep.

Meepraten

Samen met het museum gaat het gemeentebestuur de toekomstscenario’s inhoudelijk en financieel doorlichten. Daarnaast kunnen ook bewoners meepraten over de toekomst van het museum. Vanaf aanstaande maandag 22 november kunnen zij hun duit in het zakje doen op www.goespraatmee.nl

foto: Het huidige gebouw van Historisch Museum De Bevelanden aan de Singelstraat in Goes. (foto: Omroep Zeeland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden