Andries Jumelet vertrekt na 25 jaar uit Reimerswaalse raad: 'Tegenslag heeft mij nooit weerhouden'
16 mei, 2023
Van onze redactie
YERSEKE - Na meer dan vijfentwintig jaar neemt Andrie Jumelet, raadslid voor de ChristenUnie in Reimerswaal, afscheid van de politiek. Voor Jumelet is het tijd het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie, de 32-jarige Michiel de Visser uit Krabbendijke volgt hem op. De wisseling van de wacht markeert een keerpunt in de Reimerswaalse politiek: een periode van maatschappelijk activisme waarbij Jumelet -weliswaar een overtuigd christen- staat voor een algemene politiek. "Raadslid ben je voor iedereen, en niet alleen voor de mensen met dezelfde standpunten."
door: Han Verbeem
Jarenlang was Jumelet één van de vertolkers van maatschappelijke weerstand. Zo verzette hij zich tegen de leegstand en het verval van het voormalige verzorgingshuis Vredelust. Een gebouw dat prima geschikt was voor de opvang van vluchtelingen uit Syrië of later de Oekraïense. Maar het gebouw viel ten prooi aan vandalisme, gemeentelijke toezicht was er niet. Veel Yersenaren zien liever geen buitenlanders in hun straat wonen, Andries Jumelet wel. Op amper honderd meter van zijn woning aan de Hogeweg staat sinds december vorig jaar tijdelijk opvangcentrum voor Oekraïners. Het raadslid heeft zich sterk gemaakt voor een goede huisvesting van de oorlogsvluchtelingen, gezinnen met jonge kinderen, in de nabijheid van scholen en wijkvoorzieningen.
Strijdvaardig
Als politicus is Jumelet vasthoudend en strijdvaardig. Daarin heeft hij het nodige bereikt, en wist in 2021 het Zeeuwse verzet aan te wakkeren tegen de vervuiling van de Westerschelde. "Er werd steeds meer bekend over de schadelijke stoffen, de PFAS, die via het Havengebied in de Schelde kwamen", zegt Jumelet. "Als gemeente kunnen we daar weinig aan doen, maar de raad kan wél een stevig protest laten horen in Den Haag en bij de Belgische overheid. Mijn motie is unaniem aangenomen." En na Reimerswaal volgden ook andere Zeeuwse gemeenten met een brandbrief over de PFAS. Daarmee werd Andries Jumelet één van de gezichten van het Zeeuwse verzet tegen de vervuiling en behaalde landelijke bekendheid.
Weerstand
Toch heeft Jumelet ook weerstand ervaren, de afgelopen jaren. Zoals bij de politieke discussie over de zuidelijke ontsluitingsweg voor Yerseke. Dorpsbewoners willen een nieuwe oostelijke ontsluitingsweg tussen Yerseke en Kruiningen, de zogeheten rode variant, maar een meerderheid van de Reimerswaalse raad -gedomineerd door de SGP- is daar geen voorstander van. Ook de provincie wil liever een verbreding en verzwaring van de bestaande Zanddijk. Een oplossing die meer overlast voor de omgeving oplevert maar wél goedkoper zou zijn. Andries Jumelet betwijfelt dit maar hij weet onvoldoende medestanders te vinden in de gemeenteraad. Politiek gaan niet altijd over rozen, beseft hij zich. Maar hij heeft zich nooit uit het veld laten slaan. "Dat moet je in je hebben, anders hou je het geen vijfentwintig jaar vol", merkt hij op.
Blijven vernieuwen
Met het vertrek uit de raad zal er geen andere politiek komen in Reimerswaal, beseft hij zich. "Raadsleden komen en raadsleden gaan. Over een aantal jaar zullen de mensen niet meer weten wie Andres Jumelet is. En dat hoort ook zo, de politiek moet blijven vernieuwen." Want eigenlijk is die kwart eeuw al véél te lang geweest, merkt hij lachend op. "Maar ik heb het werk altijd met plezier gedaan. Ik heb veel kunnen betekenen voor mensen die zelf tegen ambtelijke muren opliepen en als burger weerstand ondervonden. Hen kunnen helpen, dat is waar ik het meeste trots op ben."
Foto: Andries Jumelet bij de Zanddijk in Yerseke, tijdens de bewonersprotesten van vorig jaar.
Deel dit artikel
Lees ook
Tegenvaller Zanddijk door procedurefout: 'Zeker half jaar vertraging'
6 september, 2024
De terinzagelegging van het bestemmingsplan had vóór 1 januari 2024 op ruimtelijkeplannen.nl staan, maar dat is niet gebeurd. "Hierdoor hebben we, op advies van juristen, besloten het proces opnieuw te starten," zegt wethouder Maarten Both.
INWONERS ’S-HEER HENDRIKSKINDEREN: GRAAG SNELHEIDVERLAGING N664
5 september, 2024
Een groot deel van de inwoners van ’s-Heer Hendrikskinderen vindt dat de snelheidslimiet op de N664 die langs hun dorp ligt best omlaag kan. Het zou dan gaan om een verlaging van 80 km per uur naar maximaal 60.
Jaarlijkse boottocht Arti Carnaval voor mensen met een beperking
4 september, 2024
Stichting Arti Carnaval organiseert in samenwerking met Watersportvereniging Wolphaartsdijk (W.S.V.W.) ieder jaar een boottocht op het Veerse Meer. De boottocht is speciaal voor mensen met een beperking. De boottocht vindt plaats op zaterdag 7 september.
BORSELE BLIJFT MUZIEKSCHOOL STEUNEN MET EXTRA GELD
4 september, 2024
Het dagelijkse gemeentebestuur van Borsele wil de Zeeuwse Muziekschool dit jaar met extra geld tegemoet komen. Het gaat om een bedrag van ruim negentienduizend euro bovenop de 124.000 euro die al voor de muziekschool gereserveerd was.
Gewonden bij aanvaring schepen Kreekraksluizen
4 september, 2024
Twee personen zijn woensdagnacht gewond geraakt bij een aanvaring van twee schepen in de voorhaven van de Kreekraksluizen bij Rilland. Door nog onbekende oorzaak kwamen een Zwitserse en Duitse tanker met elkaar in botsing.
Forse vertraging voor zonnevelden bij Rilland: ontwikkelaars te laat met subsidieaanvraag
3 september, 2024
Een bijpraatavond voor de raadsleden van Reimerswaal, die vanavond hierover zou gaan, is daarom afgelast. De twee velden met zonnepanelen maken deel uit van de zogeheten Groene Kamers van Rilland, het energielandschap rondom het Schelde-Rijnkanaal en de Kreekraksluizen.