IMG-20230516-WA0001
IMG-20230516-WA0001

Andries Jumelet vertrekt na 25 jaar uit Reimerswaalse raad: 'Tegenslag heeft mij nooit weerhouden'

16 mei, 2023

Van onze redactie

YERSEKE - Na meer dan vijfentwintig jaar neemt Andrie Jumelet, raadslid voor de ChristenUnie in Reimerswaal, afscheid van de politiek. Voor Jumelet is het tijd het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie, de 32-jarige Michiel de Visser uit Krabbendijke volgt hem op. De wisseling van de wacht markeert een keerpunt in de Reimerswaalse politiek: een periode van maatschappelijk activisme waarbij Jumelet -weliswaar een overtuigd christen- staat voor een algemene politiek. "Raadslid ben je voor iedereen, en niet alleen voor de mensen met dezelfde standpunten."

door: Han Verbeem

Jarenlang was Jumelet één van de vertolkers van maatschappelijke weerstand. Zo verzette hij zich tegen de leegstand en het verval van het voormalige verzorgingshuis Vredelust. Een gebouw dat prima geschikt was voor de opvang van vluchtelingen uit Syrië of later de Oekraïense. Maar het gebouw viel ten prooi aan vandalisme, gemeentelijke toezicht was er niet. Veel Yersenaren zien liever geen buitenlanders in hun straat wonen, Andries Jumelet wel. Op amper honderd meter van zijn woning aan de Hogeweg staat sinds december vorig jaar tijdelijk opvangcentrum voor Oekraïners. Het raadslid heeft zich sterk gemaakt voor een goede huisvesting van de oorlogsvluchtelingen, gezinnen met jonge kinderen, in de nabijheid van scholen en wijkvoorzieningen.

Strijdvaardig

Als politicus is Jumelet vasthoudend en strijdvaardig. Daarin heeft hij het nodige bereikt, en wist in 2021 het Zeeuwse verzet aan te wakkeren tegen de vervuiling van de Westerschelde. "Er werd steeds meer bekend over de schadelijke stoffen, de PFAS, die via het Havengebied in de Schelde kwamen", zegt Jumelet. "Als gemeente kunnen we daar weinig aan doen, maar de raad kan wél een stevig protest laten horen in Den Haag en bij de Belgische overheid. Mijn motie is unaniem aangenomen." En na Reimerswaal volgden ook andere Zeeuwse gemeenten met een brandbrief over de PFAS. Daarmee werd Andries Jumelet één van de gezichten van het Zeeuwse verzet tegen de vervuiling en behaalde landelijke bekendheid.

Weerstand

Toch heeft Jumelet ook weerstand ervaren, de afgelopen jaren. Zoals bij de politieke discussie over de zuidelijke ontsluitingsweg voor Yerseke. Dorpsbewoners willen een nieuwe oostelijke ontsluitingsweg tussen Yerseke en Kruiningen, de zogeheten rode variant, maar een meerderheid van de Reimerswaalse raad -gedomineerd door de SGP- is daar geen voorstander van. Ook de provincie wil liever een verbreding en verzwaring van de bestaande Zanddijk. Een oplossing die meer overlast voor de omgeving oplevert maar wél goedkoper zou zijn. Andries Jumelet betwijfelt dit maar hij weet onvoldoende medestanders te vinden in de gemeenteraad. Politiek gaan niet altijd over rozen, beseft hij zich. Maar hij heeft zich nooit uit het veld laten slaan. "Dat moet je in je hebben, anders hou je het geen vijfentwintig jaar vol", merkt hij op.

Blijven vernieuwen

Met het vertrek uit de raad zal er geen andere politiek komen in Reimerswaal, beseft hij zich. "Raadsleden komen en raadsleden gaan. Over een aantal jaar zullen de mensen niet meer weten wie Andres Jumelet is. En dat hoort ook zo, de politiek moet blijven vernieuwen." Want eigenlijk is die kwart eeuw al véél te lang geweest, merkt hij lachend op. "Maar ik heb het werk altijd met plezier gedaan. Ik heb veel kunnen betekenen voor mensen die zelf tegen ambtelijke muren opliepen en als burger weerstand ondervonden. Hen kunnen helpen, dat is waar ik het meeste trots op ben."

Foto: Andries Jumelet bij de Zanddijk in Yerseke, tijdens de bewonersprotesten van vorig jaar.


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Scholierenbus Goes-Wemeldinge vanaf 2025
Wemeldinge Goes

Scholierenbus Goes-Wemeldinge vanaf 2025

25 september, 2023

Volgens wethouder Herselman is deze scholierenlijn een welkome een gewenste aanvulling op het nieuwe streeekvervoer, waarbij onder meer de huidige buslijn 27 komt te vervallen.

een gezellige koffie en andere inwoners ontmoeten in de 'KletsCorner'
Kapelle Bibliotheek Oosterschelde

Kapelle zet 'KletsCorners' in tegen eenzaamheid

24 september, 2023

Het bestrijden van eenzaamheid en het maken van nieuwe verbindingen zijn belangrijke thema's voor de gemeente Kapelle. Het Buurtteam van Kapelle heeft al verschillende activiteiten hieromtrent daar worden zogeheten 'KletsCorners' een week voor de Week van de Eenzaamheid, aan toegevoegd.

een gezellige koffie en andere inwoners ontmoeten in de 'KletsCorner'
Kapelle Bibliotheek Oosterschelde

Kapelle zet 'KletsCorners' in tegen eenzaamheid

24 september, 2023

Het bestrijden van eenzaamheid en het maken van nieuwe verbindingen zijn belangrijke thema's voor de gemeente Kapelle. Het Buurtteam van Kapelle heeft al verschillende activiteiten hieromtrent daar worden zogeheten 'KletsCorners' een week voor de Week van de Eenzaamheid, aan toegevoegd.

ongeluk met letsel bij Kamperland
112 nieuws Kamperland

Meerdere gewonden bij ongeluk Kamperland

24 september, 2023

Bij een aanrijding op de Oost-Westweg (N57) bij Kamperland zijn zondagmiddag meerdere mensen gewond geraakt. Eén van de bestuurders van betrokken voertuigen was mogelijk onder invloed van drugs.

Hotel Van der Valk Goes
Goes asielzoekers

Van der Valk in beeld voor tijdelijke opvang asielzoekers

23 september, 2023

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bij de gemeente Goes een verzoek ingediend om asielzoekers op te mogen vangen in het Hotel Van der Valk net buiten de stad. Dit als tijdelijke vervangende locatie voor de noodopvang in de Zeelandhallen die vanaf 1 januari de deuren sluit.

Reimerwaal wil verplichte DNA-registratie honden
Reimerswaal hondenpoep

Reimerwaal wil verplichte DNA-registratie honden

22 september, 2023

Met zo'n DNA-databank kan de gemeente veroorzakers van hondenpoepoverlast bekeuren. "DNA geeft honderd procent zekerheid", aldus initiatiefnemer en SGP-raadslid Rien Sinke.

Parkeren langs de Julianahaven is straks niet meer mogelijk.
Yerseke Waterschap Scheldestromen

Autoverbod langs verrotte kades Julianahaven

22 september, 2023

Volgens Martien van Overloop blijkt uit onderzoeken dat delen van de stalen damwand zijn verrot. "Er zitten behoorlijke gaten in", zegt hij. En om erger te voorkomen neemt de gemeente, op advies van het Waterschap, beschermende maatregelen.

Wachtrij bij de milieustraat aan het Geldeloozepad
Goes milieustraat

ONDERZOEK MILIEUSTRAAT BEVELANDEN OP DELTAPARK GOES

22 september, 2023

Het dagelijkse gemeentebestuur van Goes heeft een voorstel naar de raad gestuurd voor een verder onderzoek naar bedrijvenpark Deltaweg als locatie voor een nieuwe milieustraat. Dit in samenspraak met de andere vier Bevelandse gemeenten.