Aurelija Amoleviciene wint met 'Zeeland' kunstverkiezing Noord-Beveland

11 mei, 2023

Van onze redactie

WISSENKERKE - De van origine Litouwsee kunstenares en interieurarchitecte Aurelija Amoleviciene heeft met haar schilderij 'Zeeland' de kunstverkiezing van de gemeente Noord-Beveland gewonnen. Wethouder Yvonne Maas maakte woensdagavond de uitslag van de verkiezing bekend. Amoleviciene woont en werkt al geruime tijd op het eindeloos eiland.

door: Han Verbeem

Inwoners van de gemeente konden vooraf een stem uitbrengen op de diverse inzendingen voor de jaarlijkse kunstverkiezing. De inzending van Amoleviciene kreeg 43 procent van de stemmen. De winnaares zegt over haar schilderijen en werkwijze: "De natuur geeft ons veel inspiratie. De natuur van Zeeland is heel bijzonder en vrij, dit is wat ik wil laten zien in mijn schilderijen. De kleuren, de penseelstreken, de chaos, de diepte, de lichtheid, de gevoelens en de muziek zodat ik mijn creatie kan afbeelden." De overige kanshebbers voor de kunstverkiezing 2023 waren Marion Kamper met het kunstwerk Noord-Beveland, Frida van Overbeeke met het beeld Mijn rode schoenen en Silvia Kooman met het schilderij Monnikskap.

Expositie

De vier kunstwerken zijn ook tentoongesteld in de publieksruimte van het Noord-Beveelandse gemeentehuis in Wissenkerke. De gemeente is van plan het winnende schilderrij aan te kopen en een vaste plaats te geven in het gebouw, zo laat wethouder Maas weten. De tentoonstelling is opgezet door Stichting Kunstspoor Noord-Beveland.

Zeeuwse strand

Het schilderij Zeeeland weeerspiegelt volgens de organisatie 'het strand van Zeeland zoals we dat de laatste jaren in de zomer steeds vaker zien met de perfecte omstandigheden om te kitesurfen; wind, water, zon en strand." Ook zij op dit "energieke werk van Aurelija Amolevicienne" de Oosterscheldekering en de windmolens op Neeltje Jans kunnen herkennen.

Foto: Het winnende schilderij  Zeeland, van Aurelija Amoleviciene.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Bergse raad zoekt aansluiting bij Zeeuwse spoorlobby: 'Samen sterker'
Openbaar vervoer NS

Bergse raad zoekt aansluiting bij Zeeuwse spoorlobby: 'Samen sterker'

18 april, 2024

Bergen op Zoom sluit aan bij de Zeeuwse lobby voor betere spoorverbindingen. Een voorstel van GroenLinks/PvdA krijgt donderdagavond unanieme steun in de Bergse gemeenteraad.

Het ballenhok van VV Kapelle.
VV Kapelle verduurzaming

Pech voor VV Kapelle: subsidiepot leeg

18 april, 2024

De subsidiepot van de overheid die de verduurzaming van clubgebouwen moet stimuleren, de BOSA, is leeg. Een van de clubs die nu geld misloopt is VV Kapelle.

OBS De Eendracht haalt 2.924 kilo oud textiel op: 'Vintage kleding is cool'
Textielrace Bevelanden

OBS De Eendracht haalt 2.924 kilo oud textiel op: 'Vintage kleding is cool'

18 april, 2024

Het was een nek-aan-nekwedwstrijds met basisschool 't Honk in Kapelle maar uiteindelijk mag OBS De Eendracht in Hansweert zich de winnaar noemen van de textielrace. De ingezamelde spullen krijgen een nieuwe, duurzame bestemming.

Uit de theatershow O Fezante, die eerder werd opgevoerd.
Ovezande 700 jaar

JARIG OVEZANDE MAAKT ZICH OP VOOR MIDDELEEUWS FEEST

18 april, 2024

Dit jaar bestaat Ovezande zevenhonderd jaar en viert het feest. Tot aan het einde van het jaar staan er tal van activiteiten op het programma. Zaterdag 20 april: een middeleeuws feest.

Operakwartier 'de enige echte Polichinelle'
Goes cultuur

Operakwartier 'de enige echte Polichinelle'

17 april, 2024

Leerlingen van de Muziekschool Zeeland in Goes brengen vrijdagavond een mini-opera in de Westerkerk. De aanvang is 19.30 uur.

vrijwilligers van de Reddingsbrigade Goes
Goes Reddingsbrigade Goes

Donkere wolken pakken zich samen boven Reddingsbrigade Goes

17 april, 2024

De gemeente Goes gaat zich niet inzetten om de reddingsbrigade in de gemeente te behouden. Tot groot verdriet van de reddingsbrigade, die voor 1 juli een nieuw onderkomen moet vinden.

Reimerswaal unaniem in motie antisemitisme en wil Zeeuwse aanpak
Reimerswaal antidiscriminatie

Reimerswaal unaniem in motie antisemitisme en wil Zeeuwse aanpak

16 april, 2024

Uiteindelijk stemmen beide PvdA-raadsleden vóór een motie van de overige raadspartijen - die daarmee unaniem door de raad wordt aangenomen.

Voortaan koekjes van dagbesteding voor Reimerswaalse raad
Reimerswaal dagbesteding

Voortaan koekjes van dagbesteding voor Reimerswaalse raad

16 april, 2024

De Reimerswaalse raadsleden krijgen voortaan een koekje van eigen deeg, tijdens de raadsvergadering. Het zijn zelfgebakken lekkernijen van cliënten van de dagbesteding in Oostdijk.