Bewoners teleurgesteld: geen raadssteun voor 'rode' omleiding Zanddijk
Bewoners teleurgesteld: geen raadssteun voor 'rode' omleiding Zanddijk

Bewoners teleurgesteld: geen raadssteun voor 'rode' omleiding Zanddijk

28 september, 2021

Van onze redactie

KRUININGEN / YERSEKE - De Reimerswaalse gemeenteraad blijft bij het plan van de provincie om de Zanddijk in Yerseke te verbreden - en wil de Dorpsraad Kruiningen en bewonersgroep niet tegemoet komen. Een voorstel van de ChristenUnie en de VVD om de 'rode variant', een oostelijke omleiding van de Zanddijk bij Yerseke, opnieuw ter tafel brengen, is verworpen. De indieners, CDA en PvdA stemden vóór. SGP en Leefbaar stemden tegen. door: Han Verbeem De rode variant, ook wel bekend als de poldervariant, zou de bebouwde kom ontzien, waarmee overlast voor bewoners en fietsers wordt voorkomen. Omdat het bedrijventerrein ook al verder wordt uitgebreid, zou verbreding niet wenselijk zijn - stelde Andries Jumelet (ChristenUnie). Het college van burgemeester en wethouders heeft geen behoefte om het provinciebestuur op andere gedachten te brengen. Wethouder Maarten Both heeft de raad daarom de motie ontraden.

Kostenplaatjes

Ook de VVD is voorstander van de omleidingsroute. "Wij staan voor de belangen van de inwoners", benadrukte Ida Sinke (VVD). Andere oplossingen zijn misschien minder kostbaar, constateerde ze. maar financieel voordeel weegt in dit geval minder zwaar. Want het gaat om kostenplaatjes, zei ook Hans van Stel (PvdA). Artwin Otte (SGP) kwam met een ander geluid: hij komt op voor de grondeigenaren, want de nieuwe omleidingsweg zou tot onteigeningen in de polder kunnen leiden. Ook Leefbaar Reimerswaal is voorstander van verbreding van de Zanddijk.

Nieuwe fabriek

Bewoners hadden steun verwacht van de Reimerswaalse raadspolitiek, die nu tot hun teleurstelling uitblijft. Zo ook de leden van de dorpsraad Kruiningen. Koos van Gastel woont 60 jaar in het dorp en sprak voorafgaand aan het raadsdebat de politici toe. De bewoners worden niet gehoord door de beleidsmakers van de provincie, verzucht hij. Er komt steeds meer verkeer. "Inmiddels wordt gewerkt aan een compleet nieuwe frietfabriek. Bij afslag 33 ontstaan files, met sluiproutes tot gevolg. Daar hebben ook de fietsers last van." Ook de Dorpsraad Kruiningen wil 'rode variant' als alternatief voor een verbrede Zanddijk. 'Alle seinen voor rood staan op groen'

Niet tekenen bij het kruisje

Ook de bewonersgroep van de Zanddijk blijft strijden tegen verbreding van de Zanddijk. De hele omgeving, ook van Kruiningen en Yerseke, krijgt te maken met problemen over veiligheid en bereikbaarheid - stelde inspreker Wil Meijer. "De provincie en het Reimerswaalse college willen verbreding van de drukke verkeersweg, maar omwonenden kiezen voor veiligheid", benadrukt hij. Meijer heeft de raad opgeroepen 'niet te tekenen bij het kruisje" en tegen de "onzinnige dictaten" te stemmen. Het heeft niet mogen baten. Foto: In grote lijnen zijn dit de varianten voor de Zanddijk. Er is voorlopig gekozen voor bruin, maar de omgeving ziet liever de andere varianten. (Illustratie Omroep Zeeland)

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.