Borsele blij met resultaten afvalproef Nieuwdorp
19 oktober, 2022
Van onze redactie
NIEUWDORP – Zit er afval in de grijze container wat daar niet in mag? Medewerkers van de gemeente Borsele hebben in mei en juni de grijze bakken in Nieuwdorp gecontroleerd en bewoners er met rode en gele kaarten op gewezen wanneer er afval in zat wat ergens anders thuishoort. Uiteindelijk resultaat van de proef: 32 procent minder restafval in de grijze container.
De hoeveelheid restafval daalde uiteindelijk van 9500 naar 6500 kilo per keer. De gemeente is zeer tevreden met dat resultaat. “Ik heb nog gevraagd kloppen deze cijfers wel”, zegt verantwoordelijk wethouder Kees Weststrate. “Het bleek zo te zijn.”
Foto en kaart
Op de route werden vooraf alle grijze containers gecontroleerd. Ook in het buitengebied. Als er iets in zat wat er niet in thuishoorde, dan werd daar een foto van gemaakt. Medewerkers hingen dan een gele kaart aan de container. Aanbieders konden daarop lezen hoe ze het een volgende keert beter kunnen doen. De bak werd wel geleegd. Maar soms kwamen de controleurs ook zaken tegen als bouw- en sloop- en bedrijfsafval. De container werd dan niet geleegd, maar voorzien van een rode kaart. Als een bewoner contact opnam, volgde uitleg. Intotaal zijn er 115 gele en 24 rode kaarten uitgedeeld in twee maanden tijd. Er zijn nog geen boetes uitgedeeld. Dat kan in de toekomst wel gaan gebeuren. Een rode kaart (of meerdere gele) kan dan honderd euro gaan kosten.
Perspectief
De vraag is natuurlijk of het ook zo blijft met die kleinere hoeveelheid aangeboden restafval. Weststrate: “We hebben ook gekeken naar de cijfers van oktober in Nieuwdorp en dan blijkt dat het nog steeds zo is. En dat geeft veel perspectief naar de toekomst.” Het is de bedoeling dat de controle op restafval binnen nu en ongeveer anderhalf jaar ook in de andere dorpen in Borsele wordt ingevoerd.
Kosten drukken
Er is een landelijke ambitie om de hoeveelheid restafval per inwoner terug te gaan brengen naar honderd kilo per jaar Dat wordt in Borsele (en heel veel andere gemeenten) bij lange na nog niet gehaald. Vandaar deze actie. De gemeente hoopt bovendien de kosten voor het ophalen van huisvuil en de verwerking ervan te kunnen drukken. Wanneer bijvoorbeeld gft-afval in de grijze bak belandt, kost dat meer geld. Het verwerken van afval uit de grijze container kost namelijk 116 euro per ton. De verwerking van een ton afval uit de groene container kost ongeveer 78 euro. Daarnaast zorgen zaken als bouwafval en autobanden in de grijze container voor de nodige schade aan de huisvuilwagens.
© foto Pixabay
Deel dit artikel
Lees ook
Meer muskusratten gevangen door natte winter: 'We boeken vooruitgang'
22 januari, 2025
Het Waterschap Scheldestromen heeft vorig jaar meer muskusratten gevangen dan het jaar ervoor: 3.992 tegenover 3.805 in 2023. Muskusratten zijn graafdieren die dijken en taluds ondergraven, en zodoende een serieuze bedreiging zijn voor de waterveiligheid.
Thema-avond kernenergie: 'Goed of fout, is té simplistisch'
21 januari, 2025
De maatschappelijke discussie over kernenergie verhit de gemoederen. Voor de provinciale besturen van D66, GroenLinks-PvdA, Volt en de SP is het aanleiding voor een thema-avond. Een voorinterview met twee sprekers: Heleen de Coninck en Bernard ter Haar.
'Meerdere meldingen' seksueel grensoverschrijdend gedrag IKC Voorhoute: school in gesprek met ouders
20 januari, 2025
Maandagmorgen hebben het bestuur en de directie van IKC Voorhoute gesprekken gevoerd met de ouders – die eerder een brief hadden ontvangen. De gesprekken vinden in beslotenheid plaats, details over het incident zijn niet bekendgemaakt.
Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'
18 januari, 2025
Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.
OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'
17 januari, 2025
OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.
Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen
16 januari, 2025
Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.