Botbreuk? Best kans dat ziekenhuis Adrz je niet meer met gips naar huis stuurt
Botbreuk? Best kans dat ziekenhuis Adrz je niet meer met gips naar huis stuurt

Botbreuk? Best kans dat ziekenhuis Adrz je niet meer met gips naar huis stuurt

3 januari, 2023

Van onze redactie

GOES - Patiënten met een simpele botbreuk krijgen bij ziekenhuis Adrz ziekenhuis voortaan niet standaard meer een gipsverband. In plaats daarvan krijgen zij een drukverband of een brace. In een app wordt vervolgens uitgelegd hoe je het beste kunt revalideren. Deze nieuwe behandelmethode moet niet alleen meer comfort geven, maar ook kosten besparen voor het ziekenhuis.

Tot nu toe werd bij iedere patiënt met een verstuiking of botbreuk afspraken gemaakt over een nacontrole. Maar uit onderzoek bleek dat lang niet al die controlebezoeken noodzakelijk waren. Met de nieuwe behandelmethode, die virtual fracture care heet, krijgen patiënten niet standaard meer gips en ook geen nacontroles meer in het ziekenhuis.

Nieuwe methode

Patiënten met simpele en stabiele letsels krijgen bij deze nieuwe methode een brace of drukverband in plaats van gips. In de app vinden patiënten vervolgens alle informatie die ze nodig hebben voor hun herstel. En misschien wel de meest in het oog springende verandering is de brace waar mensen mee terug naar huis worden gestuurd.
 
"De app is echt bedoeld voor simpele breuken of scheurtjes in het bot", legt gipsverbandmeester Thijs Lampio van het Adrz uit. "Kinderen met een eenvoudig polsbreukje bijvoorbeeld zijn uitermate geschikt om met een brace te helpen." Het grote voordeel van de nieuwe behandelmethode is voor de patiënten dat ze minder moeten reizen en dat ze zelf de nabehandeling kunnen doen."

Minder werkdruk

"Voor het ziekenhuis is het voordeel dat de zorgdruk wat verlaagd wordt. De nieuwe behandelmethode hangt samen met de visie dat de zorg in Nederland handiger en slimmer wordt ingericht", zegt traumachirurg Marco Waleboer. "En daarbij hoort dat we zoeken naar efficiëntere en patiëntgerichte oplossingen, die uiteindelijk zorgen voor een verlaging van de zorgkosten. Want jaar na jaar wordt duidelijker dat de zorgkosten in Nederland stijgen, een ontwikkeling die in de toekomst niet is vol te houden, wijzen verschillende onderzoeken uit."
 
"Die brace kunnen ze zelf verwijderen, terwijl we ze in het verleden gips gaven waardoor ze ook terug moesten komen", legt Waleboer uit. Nog een voordeel van de brace is dat mensen hem uit kunnen trekken voor bijvoorbeeld het douchen. "En dat leidt over het algemeen tot een sneller herstel en een prettigere behandeling." Ook omdat de brace meer ruimte geeft dan gips en daardoor dus comfortabeler is.

Twaalf verschillende letsels

Op dit moment kan de app worden ingezet voor de behandeling van twaalf verschillende letsels. De bedoeling is om dit later nog uit te breiden. Voor mensen die geen app kunnen downloaden, blijft het mogelijk om een afspraak te maken in het ziekenhuis voor een nacontrole.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland
 
Foto: © Omroep Zeeland

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl