Both: Term 'lichte havenindustrie' ligt gevoelig. Maar het is wél transparant
Both: Term 'lichte havenindustrie' ligt gevoelig. Maar het is wél transparant

Both: Term 'lichte havenindustrie' ligt gevoelig. Maar het is wél transparant

29 juni, 2021

Van onze redactie

YERSEKE / KRUININGEN - De politiek wil het niet, de inwoners van Yerseke willen het niet: lichte havenindustrie op de plaats van de huidige camping Zon en Zee. Een meerderheid van de raad wil dan ook geen voorkeursrecht vestigen op de gronden, waarmee de gemeente Reimerswaal het terrein in eigendom kan krijgen bij eventuele verkoop. Alleen de SGP schaart zich -zij het met enige schroom- achter het collegevoorstel.

door: Han Verbeem

De gemeenteraad van Reimerswaal wijst dinsdagavond het collegevoorstel van tafel om een voorkeursrecht te vestigen op de gronden van camping Zon en Zee in Yerseke. Met dit recht wil het gemeentebestuur de regie in handen nemen bij toekomstige ontwikkelingen. De beschikbare ruimte in het vissersdorp is immers schaars. Tijdens de Opinieraad van 22 juni noemde Both de mogelijkheid van 'lichte industrie' in deze polder.

Eigen leven gaan leiden

Deze term heeft de gemoederen danig verhit en raadslid Andries Jumelet (ChristenUnie) sprak zelfs van onbehoorlijk bestuur. Een uitspraak die hij dinsdag publiekelijk terugnam waarbij hij zelfs zijn excuses aanbood aan het college. Both stelt dat hij juist open en transparant is, ook al zijn de woorden inmiddels "een eigen leven gaan leiden".

Alleen SGP steunt

Daniël van Iwaarden (SPG) wil duidelijkheid naar de inwoners en naar de ondernemers. Het vestigen van een voorkeursrecht heeft verregaande gevolgen: de eigenaars zijn verplicht om de grond bij eventuele verkoop als eerste aan de gemeente aan te bieden. Toch kan zijn fractie als enige in de gemeenteraad het voorstel steunen. "Wij willen de inwoners van Yerseke niet overvallen met de komst van iets geheel anders. Of het nu bedrijvigheid is of woningen." Wel benadrukt hij: "Yerserke heeft behoefte aan een positieve impuls."

Geen enkel draagvlak

Vrijwel alle overige fracties hebben geen enkele behoefte aan het vestigen van een voorkeursrecht op de camping omdat de bestaande bestemming -recreatie- volstaat. Hans van Stel (PvdA) vindt het vestigen van voorkeursrecht geen goed plan. "College, doe dit nu niet vanwege het ontbreken van elk draagvlak", zo spreekt hij de wethouders Maarten Both en Dirk Verburg toe. "De mensen die er wonen willen dit nu eenmaal niet."

Nieuwe visie Yerseke

Olaf Buteijn (CDA) wil bovendien eerst de nieuwe visie voor Yerseke afwachten. De bestaande gebiedsvisie uit 2012 is aan vernieuwing toe en komende maand al zijn de eerste debatten hierover. Bovendien is de polder, zo dicht bij de bewoning, geen plaats voor opslag van schaaldierafval met alle stankoverlast van dien- merkt Jumelet op. "Dat wil je niet in de buurt hebben."

Onbehoorlijke communicatie

VVD-raadslid Thea Laban-Mos vindt de kwalificatie 'onbehoorlijk bestuur' misschien wat ver gaan maar ze constateert wel onbehoorlijke communicatie. "Naar de bewoners, naar de ondernemers, naar iedereen. Dat moeten we niet meer zo doen." Bij stemming zijn alleen de zeven leden van SGP voor het voorstel; de overige twaalf raadsleden stemmen tegen.

Foto: Camping Zon en Zee in Yerseke (Google StreetView)


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de finale van 'Band On The Run 2'
Middelburg De Spot

'Band On The Run' maakt zich op voor derde editie

22 september, 2024

Goesenaar en amateurmuzikant Maurits Kempees organiseert vrijdag 27 september voor de derde keer het coverband minifestival 'Band On The Run'. Drie amateurbands brengen covers ten gehore maar wel met een eigen twist.

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.