Bouwen, bouwen, bouwen... Tiny houses in strijd tegen de woningnood
Bouwen, bouwen, bouwen... Tiny houses in strijd tegen de woningnood

Bouwen, bouwen, bouwen... Tiny houses in strijd tegen de woningnood

11 december, 2021

Van onze redactie

Geen 300, maar 450 flexwoningen zijn nodig om de woningmarkt in de Bevelanden weer gezond te krijgen. Het gaat om kleinschalige, tiny houses die voorzien in een behoefte, zegt de Noord-Bevelandse wethouder Adrie van der Maas. Ze zijn voor spoedzoekers zoals jongeren en ouderen. De Bevelanden willen vooral "bouwen, bouwen, bouwen".

 

door: Han Verbeem

 

Het is al enkele weken bekend: de vijf Bevelandse gemeenten werken samen om voldoende woningen voor iedereen te realiseren. En dat gaat lukken met de zogeheten flexibele voorraad, is de stellige overtuiging van de Noord-Bevelandse wethouder Van der Maas. De gemeenten werken met marktpartijen samen in het project 'Beweging op de Bevelandse woningmarkt', één van de vijf zogeheten actielijnen waarmee Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Borsele en Reimerswaal de regio aantrekkelijker willen maken om te wonen, werken en verblijven.

Koop en huur

Het gaat om kleine, tijdelijke woningen die relatief snel te plaatsen zijn en ook weer weggehaald kunnen worden als dat nodig is. Hoe lang 'tijdelijk' duurt, laat Van der Maas in het midden. Want de noodwoningen van vlak na de Watersnoodramp staan er ook al bijna 70 jaar. "Het hangt van de woonbehoefte af. De toekomst zal het leren", zegt de wethouder. De 450 flexwoningen zijn deels koop, deels huur. De gemeenten zijn het er onderling nog niet over eens waar ze komen te staan. De komende maanden verdelen ze de koek.

Minimalistisch

Tiny houses zijn niet per definitie goedkoop. Deze huizen met een minimaal woonoppervlak van enkele tientallen vierkante meters zijn vooral ruimtebesparend: bedoeld voor bewoners die bewust kiezen voor een minimalistische levensstijl. "Maar dit soort woningen zijn inmiddels populair bij een bredere doelgroep", weet Van der Maas. De flexwoningen zijn bedoeld voor spoedzoekers: jongeren, starters op de woningmarkt en senioren.
 
De 450 semi-permanenten huizen zijn niet het enige wapen in de strijd tegen de woningnood. Ook de lopende bouwplannen leveren voldoende nieuwe huizen op. Nieuwe wijken in Goes en Kapelle maar ook vervanging van bestaande verouderde huurwoningen. "De komende vier jaar verduurzamen we de helft van onze woningvoorraad", zegt directeur Peter Bevers van woningcorporatie Beveland Wonen. Het gaat om zesduizend van de in totaal twaalfduizend huurwoningen.

Levensloopbestendig

De corporatie gaat deze isoleren, plaatst zonnepanelen en maakt de woningen energieneutraal. Ruim achthonderd huizen die niet meer te renoveren zijn gaan tegen de vlakte. Daarvoor komen elfhonderd levensloopbestendige woningen voor in de plaats.

Volwaardig

Ook Beveland Wonen heeft al diverse wijken met tiny houses gebouwd, onder meer in Hoedekenskerke. Deze zijn niet tijdelijk van aard, integendeel zelfs - benadrukt de corporatiedirecteur. "Het zijn volwaardige, kwalitatieve woningen die er nog lang kunnen staan."
 
Foto: Tiny Houses in Kapelle voor éénpersoons huishoudens (Omroep Zeeland)

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.