Brabanders steggelen om hoogspanningsstation voor Zeeland
Brabanders steggelen om hoogspanningsstation voor Zeeland

Brabanders steggelen om hoogspanningsstation voor Zeeland

18 oktober, 2021

Van onze redactie

RILLAND / ZIERIKZEE / HALSTEREN - Het Zeeuwse elektriciteitsnet is dringend aan versterking toe. Op het nieuwe hoogspanningsstation in Rilland plaatst TenneT in februari twee extra transformatoren om de komst van nieuwe windmolens en zonnevelden mogelijk te maken. En de eilanden Tholen en Schouwen-Duiveland wachten met smart op de komst van een nieuw verdeelstation in het Brabantse Halsteren, net vóór de provinciegrens met Zeeland. Maar de Brabanders werken niet mee. door: Han Verbeem Het station van ruim 16 voetbalvelden groot moet extra aansluitingen van zonnepanelen en andere duurzame energiebronnen in Zeeland mogelijk maken. De behoefte aan stroom is groot, en het huidige Zeeuwse energienetwerk kan de aanlevering van nieuwe projecten zoals zonnepanelen en windmolens nauwelijks aan. Daarom zijn extra hoogspanningsstations nodig. Zo ook bij Halsteren waar plannen zijn voor een 380/150kV-station.

Ster van Lepelstraat

De grootste gemeenteraadspartij van Bergen op Zoom, GBWP, wil geen station in de agrarische Auvergnepolder en vindt dat TenneT opnieuw onderzoek moet doen naar de Ster van Lepelstraat, een gebied langs de snelweg A4. Deze locatie was even in beeld maar viel uiteindelijk af, omdat het gebied té ver van de bestaande hoogspanningsstraat ligt.

Aankopen van percelen

Ook is de grond in bezit van tientallen eigenaren en het kan lang duren voordat TenneT alle percelen heeft aangekocht - aldus TenneT-woordvoerder Sander De Schepper. "Dit betekent dat huizen aangekocht en gesloopt moeten worden, dat kost tijd en geld." In december dient de gemeenteraad van Bergen op Zoom een besluit te nemen, maar het is de vraag of dat gaat lukken. "Zeker als er nieuw onderzoek moet komen", aldus De Schepper.

Ondergrondse kabel

Het toekomstige station wordt via een ondergrondse kabel aangesloten op een eveneens nieuw te bouwen hoogspanningsstation op Schouwen-Duiveland, bij Zierikzee. De buisverbinding tussen beide stations mag maximaal 30 kilometer lang zijn. Als het Brabantse station enkele kilometers verder opschuift naar Lepelstraat, heeft dat weer gevolgen voor de locatie op Schouwen. "Technisch kan alles, maar het maakt het er niet makkelijker op."

Nagenoeg op slot

Het stroomnet in Zeeland zit nagenoeg op slot, ruimte voor aansluitingen van nieuwe duurzame energieprojecten is er niet of nauwelijks. "Op Schouwen-Duiveland kunnen we nu al niets meer aankoppelen", zegt de TenneT-woordvoerder. De netversterking tussen Schouwen en Bergen op Zoom is daarom een absolute noodzaak. "Dat de Bergenaren nu meer tijd willen, hoort nu eenmaal bij het democratische proces." Overigens heeft TenneT formeel gezien nog geen verzoek ontvangen voor een hernieuwd onderzoek naar de Ster.

Extra transformatoren Rilland

In heel Zeeland is een behoefte aan een versterking van het energienet. Zo is in Zuid-Beveland twee jaar terug een nieuw verdeelstation geplaatst, als onderdeel van de nieuwe 380kV-verbinding. Maar ook hier is extra capaciteit nodig voor de extra duurzame energie die gemeenten opwekken - de omgeving van Rilland ontwikkelt zich tot energielandschap. "Daarom plaatsen we hier in februari twee transformatoren bij", zegt De Schepper. Foto: Een 380kV-verdeelstation. Om het Zeeuwse net te versterken zijn extra van deze stations nodig. (Pixabay)

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.