CDA wil provinciaal geld bij aanleg Sloebos als 'ruimhartige compensatie' voor energieprojecten
CDA wil provinciaal geld bij aanleg Sloebos als 'ruimhartige compensatie' voor energieprojecten

CDA wil provinciaal geld bij aanleg Sloebos als 'ruimhartige compensatie' voor energieprojecten

30 augustus, 2022

Van onze redactie

HEINKENSZAND - Zowel de provinciale fractie van het CDA als de fractie in de gemeenteraad van Borsele wil dat de provincie de gemeente "ruimhartig compenseert" voor de landschapsaantasting als gevolg van grootschalige energieprojecten. Zo zou de provincie in de buidel moeten tasten bij de verdere aanleg van het Sloebos, zo stelt CDA-raadslid Niels Kampstra namens beide fracties.

door: Han Verbeem

Het gaat om landschapscompensatie voor de aanleg van het 380kV-hoogspanningsnet en de plaatsing van nieuwe converterstations. Verder staan nog andere projecten op stapel zoals de bouw van een waterstoffabriek en mogelijk extra kerncentrales in het Sloegebied. Volgens CDA-raadslid Niels Kampstra hebben al deze projecten een grote impact op de leefomgeving van de zogeheten Sloeranddorpen: Borssele, 's-Heerenhoek, Nieuwdorp en Lewedorp. "De lusten zijn voor de hele provincie, de lasten voor de vier Borselse dorpen en de gemeente Borsele", aldus Kampstra.

Bosvisie als kapstok

Er is al een compensatieplan maar wat het CDA betreft kan de uitvoering hiervan sneller. Kampsstra wil daarom dat de provincie financieel bijdraagt aan het gemeentelijke groenproject 't Sloe, de groengordel die het energielandschap "visueel moet afschermen" van de Borselse dorpen. Het raadslid ziet de provinciale Bosvisie daarvoor als "een mooie kapstok." Met deze Bosvisie wil Zeeland de komende jaren 425 hectare extra bos aanplanten, om onder meer de klimaatdoelstellingen te kunnen behalen. Ook verwijst de politicus naar de nationale Bossenstrategie, waarbij het Rijk en de provincies streven naar de aanleg van tien procent meer bos in de jaren tot 2030.

Foto: De grootschalige energieprojecten hebben een grote impact op de leefbaarheid in en rondom de dorpen, zegt raadslid Niels Kampstra. (Omroep Zeeland)


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

vrouw van de toekomst
Borsele Ellewoutsdijk

KUNSTENAARS GEZOCHT VOOR TENTOONSTELLING INTERNATIONALE VROUWENDAG

23 januari, 2025

De gemeente Borsele is op zoek naar mensen die een kunstwerk willen maken rond het thema ‘Vrouw van de Toekomst’. De werken zullen op 8 maart tentoongesteld worden in het kerkje van Ellewoutsdijk.

Muskusratten zijn waterdieren die dijken en waterkeringen ondergraven.
Waterschap Scheldestromen muskusratten

Meer muskusratten gevangen door natte winter: 'We boeken vooruitgang'

22 januari, 2025

Het Waterschap Scheldestromen heeft vorig jaar meer muskusratten gevangen dan het jaar ervoor: 3.992 tegenover 3.805 in 2023. Muskusratten zijn graafdieren die dijken en taluds ondergraven, en zodoende een serieuze bedreiging zijn voor de waterveiligheid.

Willem Jan Berendsen, met enkele van zijn schilderijen
Reimerswaal De Betho

Willem Jan heeft zijn eigen mini-expo in het Dorpshuis en dat vindt hij bést spannend

22 januari, 2025

De medewerker van De Betho is in zijn vrije tijd amateurkunstenaar, en bij de gemeente Reimerswaal willen ze Willem Jan graag een podium geven.

Heleen de Coninck en Bernard ter Haar spreken over kernenergie.
Kernenergie Borssele

Thema-avond kernenergie: 'Goed of fout, is té simplistisch'

21 januari, 2025

De maatschappelijke discussie over kernenergie verhit de gemoederen. Voor de provinciale besturen van D66, GroenLinks-PvdA, Volt en de SP is het aanleiding voor een thema-avond. Een voorinterview met twee sprekers: Heleen de Coninck en Bernard ter Haar.

IKC Voorhoute in Kruiningen (archieffoto)
IKC Voorhoute GGD

'Meerdere meldingen' seksueel grensoverschrijdend gedrag IKC Voorhoute: school in gesprek met ouders

20 januari, 2025

Maandagmorgen hebben het bestuur en de directie van IKC Voorhoute gesprekken gevoerd met de ouders – die eerder een brief hadden ontvangen. De gesprekken vinden in beslotenheid plaats, details over het incident zijn niet bekendgemaakt.

Maurits Campert toont een deel van zijn mineralenverzameling.
Kortgene verzamelen

Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'

18 januari, 2025

Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.

OBS De Klimroos maakt werk van duurzaamheid.
OBS De Klimroos Eco-Schools

OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'

17 januari, 2025

OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.

Oud-burgemeester Siebe Kramer (rechts) geeft de voorzittershamer aan kinderburgemeester Tygo. Links op de foto, burgemeester Constantijn Jansen op de Haar.
Kapelle kinderburgemeerster

Vergaderhamer vol symboliek voor kinderburgemeester Tygo: 'Een eer om te mogen maken'

16 januari, 2025

De hamer is een kadootje van oud-burgemeester Siebe Kramer. De gepensioneerde burgervader is een verwoed houtsnijder, en heeft de kinderhamer zélf gemaakt.