Deze zomer nog geen uitbreiding energiesteun Reimerswaal: college wil eerst doorrekenen
Deze zomer nog geen uitbreiding energiesteun Reimerswaal: college wil eerst doorrekenen

Deze zomer nog geen uitbreiding energiesteun Reimerswaal: college wil eerst doorrekenen

19 juli, 2022

Van onze redactie

KRUININGEN - De Reimerswaalse gemeenteraad geeft wethouder Ad Meeuwsen meer tijd om de regeling voor de energietoeslag verder uit te werken. In een motie hadden CDA en PvdA het college gevraagd de inkomensgrens te verhogen. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad leek voorstander. Toch is de motie uiteindelijk van tafel gehaald, om de wethouder meer onderzoek wil doen. "Het stelt mij ontzettend teleur", reageert Hans van Stel (PvdA). "We zeggen een sociale gemeente te zijn maar daar merk ik niets van.

door: Han Verbeem

"Een op de drie huishoudens dreigt in de problemen te komen als gevolg van de fors stijgende energielasten", zegt indiener Olaf Buteijn (CDA). Daarom heeft hij samen met PvdA een motie ingediend voor een verruiming van de éénmalige toeslag, die landelijk is vastgesteld op 800 euro. De steun geldt voor huishoudens die leven op 120 procent van het minimumloon. Maar de twee partijen willen dat Reimerswaal de grens ophoogt naar 130 procent van het minimumloon. Daarmee zou Reimerswaal het voorbeeld volgen van andere gemeenten, waaronder Goes.

Sympathiek

De indieners van de motie krijgen aanvankelijk brede steun in de gemeenteraad. Daniël van Iwaarden (SGP) noemt de motie zelfs sympathiek. "Een heel mooi initiatief om mensen in financiële nood te helpen", reageert hij. Ook ChristenUnie staat achter het initiatief - woordvoerder Andries Jumelet had de motie zelf graag mede ingediend. Hetzelfde geldt voor VVD, merkt Ida Sinke op.

Selectief winkelen

De fractie van Leefbaar Reimerswaal is minder enthousiast. "Sympathiek, maar wél selectief winkelen", merkt Marien Weststrate koeltjes op. Want hoe zit het met mensen die net boven het minimumniveau zitten? Bovendien gaat de tegemoetkoming ten laste van het sociaal domein. "Straks komen we geld tekort en dan is het weer kermen tot en met." Weststrate wil eerst de kosten doorberekenen en vraagt de indieners de motie aan te houden.

Doelgroep in beeld

Dat vindt ook wethouder Ad Meeuwsen (SGP), die eerst een gedegen onderzoek wil. "Hebben we de meest kwetsbare mensen wel écht in beeld", vraagt de wethouder zich af. "Met de gezinsgrootte wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden." Een gezin met vijf kinderen heeft het zwaarder dan een tweepersoons huishouden. De vergelijking met het naburige Tholen leert dat de steun de gemeente zo'n vier tot vijf ton kost. Meeuwsen wil de zomerperiode daarom gebruiken om de energietoeslag goed door te rekenen en wil wachten tot september. De indieners halen de motie daarop van tafel, ook nadat de SGP de steun intrekt.

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl