Dick van der Heijde wegens personeelstekort in de zorg op IC
Dick van der Heijde wegens personeelstekort in de zorg op IC

Dick van der Heijde wegens personeelstekort in de zorg op IC

31 juli, 2022

Van onze redactie

GOES - De verlamde Dick van der Heijde uit Kapelle kan zich normaal met hulp prima thuis redden. Toch is hij nu noodgedwongen op de intensive care in Goes opgenomen. Er is te weinig zorgpersoneel te vinden om hem thuis te verzorgen.

Dick is al sinds een herseninfarct in 1991 van top tot teen verlamd. Zelfs praten gaat niet meer, hij kan alleen zijn ogen bewegen. Toch liet hij zich al die jaren niet uit het veld slaan. "Ik ben altijd bezig, kom tijd tekort", schrijft hij op zijn website. Daar recenseert hij bands, kijkt tv en schreef in het verleden zelfs twee boeken, onder andere: 'Mijn ogen zeggen alles', verwijzend naar de manier waarop hij met zijn ogen communiceert. Door te knipperen, kan hij letters aangeven en kunnen mensen om hem heen de woorden vormen die in zijn hoofd zitten.

'Dick kan niet alleen gelaten worden'

Tot voor kort woonde hij gewoon in zijn eigen huis, met behulp van een zorgteam dat hem 24/7 ondersteunt. Maar de laatste tijd vielen er steeds meer gaten in het rooster van zijn zorgpersoneel. "We hebben ploegendiensten", vertelt begeleider Erna Nieuwstraten. "Nachtdiensten, ochtenddiensten... Maar het is nu al een aantal keer voorgevallen dat er dus geen aflossing is. En Dick kan niet alleen gelaten worden."
 
Dick heeft 24 uur per dag beademing nodig. Er moet altijd iemand in de buurt zijn voor het geval het buisje in zijn keel verstopt raakt. Een verzorgingstehuis is daarom ook geen optie. Nieuwstraten: "Er moet altijd personeel bij zijn die daar kennis van heeft." Hoeveel verzorgers Dick zoekt? Nieuwstraten kijkt hem vragend aan: "Nul, één, twee, drie..." Bij tien slaat Dick zijn ogen omhoog. "Tien mensen."
 
"Hij krijgt nu alleen de zorg die hij nodig heeft, en verder eigenlijk niet. Bands recenseren is zijn lust en zijn leven en dat kan nu gewoon niet", zegt Nieuwstraten. "Ik kom 's ochtends, verzorg hem en dan moet ik weer weg. En dan ligt Dick daar, recht voor zich uit te kijken." Toch is dat niet de enige reden waarom Dick het moeilijk heeft met de situatie. "Ik vind het dieptriest dat een gezond iemand als ik op de ic een bed nodig heeft", vertaalt Nieuwstraten voor hem.

Facebook

Via Facebook deed hij een oproep om meer zorgpersoneel te vinden. Als dat op korte termijn lukt, hoopt hij in oktober - als iedereen ingewerkt is - weer naar huis te kunnen. "Er zijn goede mensen bezig om me naar huis te laten gaan." Of hij tot die tijd op de ic kan blijven? "Ik weet het niet", zegt Nieuwstraten. Ziekenhuis Adrz laat weten de patiënt graag alle zorg te geven die nodig is en hoopt dat er een passende oplossing gevonden wordt.
 
"Ik sta regelmatig swingend aan het bed omdat hij voor mij speciaal wat stevigere muziek opzet", vertelt Nieuwstraten over haar dagelijkse werkzaamheden. "Dick past de muziek aan op de hulp die komt." En het is nog gezellig ook. "We hebben echt lol, we kletsen tussendoor. Er zijn niet echt momenten dat je zegt: 'Ik moet alleen verzorgen.' Het is afwisselend. En Dick heeft goede humor."
 
Het leren letteren viel haar ook alles mee. "In het begin gaat het heel langzaam en heb je steun aan een formulier. Maar op een gegeven moment zit het zo standaard in je hoofd, dan gaat het best makkelijk. Ook daar komen we wel weer uit."
 
Foto: Facebook Dick van der Heijde
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl