Dijkwoningen Kruseveer mogen er komen, ondanks protest omwonenden
Dijkwoningen Kruseveer mogen er komen, ondanks protest omwonenden

Dijkwoningen Kruseveer mogen er komen, ondanks protest omwonenden

1 november, 2022

Van onze redactie

KRUININGEN - Buurtbewoners van de Veerhaven in de Kruiningse wijk Kruseveer zitten niet te wachten op de bouw van negen dijkwoningen. Het is tegen de afspraak, stellen de buurtbewoners. Tijdens de raadsvergadering doen de bewoners -tevergeefs- een beroep op de raadsleden om de vergunning tegen te houden.

door: Han Verbeem

Buurtbewoner Marcus Klijn las eind augustus in het gemeenteblad tot zijn grote verbazing over de aanvraag voor 9 woningen op de dijk. Inderdaad was in 2008, bij de aanleg van de nieuwe wijk, sprake van appartementen op de dijk. Maar deze zijn er nooit gekomen. In 2010 viel de woningbouw stil als gevolg van de kredietcrisis. Later, in 2012 en 2013, zijn de plannen aangepast. "In overleg met de gemeente, de grondeigenaar en omwonenden maken de geplande dijkwoningen plaats voor een aantal vier- en vijf-onder-één-kapwoningen", zo spreekt Klijn dinsdagavond de raadsleden toe. En daarmee zou het aantal woningen in de nieuwe wijk onder het maximum van 270 blijven.

Gevelscheuren

In de folders van de makelaar komen de dijkwoningen sindsdien niet meer voor. De jaren gaan voorbij, inmiddels is het eind 2022. De wijk zit inmiddels vol en na een wijkronde constateert Klijn dat er zelfs 278 huizen in de wijk staan. Kruseveer is afgerond en bouwen aan de dijk is vanwege de zwakke ondergrond bovendien onverantwoord, merkt de omwonende op. "Dan krijg je een tweede Groningen met gevelscheuren en vloeren die omhoog komen. Je moet er niet aan denken."

Vergissing

Het huidige bestemmingsplan maakt de bouw van dijkwoningen echter nog steeds mogelijk, omdat het plan nooit is aangepast. Raadslid Andries Jumelet noemt dit 'een vergissing uit het verleden' en stelt de raad daarom voor geen vergunning te verlenen voor de bouw. Jumelet vindt hiervoor echter onvoldoende steun bij de overige fracties. "We begrijpen de boosheid en teleurstelling van omwonenden heel goed", zegt Artwin Otte (SGP). Maar het geldende bestemmingsplan gaat boven alles. "We moeten een betrouwbare overheid blijven."

Waterschap

Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) voelt wel wat voor een bestemmingswijziging en merkt op dat de achterkant van de beoogde dijkwoningen wel heel dicht uitkomen op wegen van waterschap Scheldestromen. "En laat ik daar nu nét over gaan", merkt Weststrate op - hij is tevens dagelijks bestuurslid en wegenverantwoordelijke van het waterschap. Wethouder Nico van der Hoest bestrijdt dit: "De huizen komen niet uit op waterschapswegen."

Wonderen

Van der Hoest wil de vergunning niet blokkeren en vreest voor schadeclaims van de grondeigenaar die in de miljoenen kunnen lopen. "Negen bouwkavels die in één klap niets meer waard zijn, dat is nogal wat", stelt de wethouder. Andries Jumelet is echter niet onder de indruk. "Laat de ondernemer maar met die claims komen, we zullen hem wel de oren wassen." Zijn partijgenoot Huib Bouwman vult aan: "Bij de ChristenUnie geloven we nog steeds in wonderen." Desondanks is de motie nipt verworpen, met één stem verschil.

Foto: De wijk Kruseveer bij Kruiningen.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl