Dorpsbewoners Colijnsplaat willen geen huizen maar dorpspark bij Vallekreek: 'DIt mág niet verloren gaan'
Dorpsbewoners Colijnsplaat willen geen huizen maar dorpspark bij Vallekreek: 'DIt mág niet verloren gaan'

Dorpsbewoners Colijnsplaat willen geen huizen maar dorpspark bij Vallekreek: 'Dit mág niet verloren gaan'

1 juli, 2022

Van onze redactie

COLIJNSPLAAT - Geen woningen, maar een dorpspark op de plaats van de Valle in Colijnsplaat. Dat voorstel doen dorpsbewoners Roy Wilderom en Belinda Britovsek aan de Noord-Bevelandse raadspolitiek. De werkgroep waarvan het tweetal deel uitmaakt heeft de afgelopen maanden een gedegen plan opgesteld om het gebied bij de Vallekreek open, groen en voor iedereen toegankelijk te houden. "Dit is een uniek natuurgebied. Dat mág niet verloren gaan." Donderdag presenteerden zij hun voorstel aan de gemeenteraad.

door: Han Verbeem

Wie Colijnsplaat vanaf de brug binnenrijdt, komt voorbij de Vallekreek. Er is een voetpad en vanaf de dijk hebben voorbijgangers mooi uitzicht over het nu nog ongerepte gebied, waar gras- en plantengroei vrij spel hebben. Het is een natuurlijke overgang van het water naar de oude dorpskern van Colijnsplaat, benadrukt Roy Wilderom. “Dat moet je niet willen verstoren met nieuwbouw.”

Beschermd gezicht

Zowel hij als dorpsgenoot Belinda Britovsek waren begin dit jaar onaangenaam verrast door de gemeentelijke bouwplannen voor de Valle. In oktober beslist de gemeenteraad over de geplande seniorenwoningen maar nog vóór de zomer willen de dorpsbewoners de gemeenteraad het alternatief presenteren. Britovsek benadrukt de cultuurhistorische betekenis van het gebied, direct tegen de dorpskern van Colijnsplaat - sinds 1996 een beschermd dorpsgezicht. Ook komt het gebied eens in de 25 jaar onder water te staan. Maar, zo merkt Wilderom op: "Dat zijn oude berekeningen. Uitgaande van de huidige klimaatontwikkelingen komen die overstromingen vaker voor. Daar moet je geen huizen willen bouwen."

Tiny forst en houses

Colijnsplaat heeft behoefte aan nieuwe woningen, maar die kunnen volgens de insprekers ook elders in het dorp worden gebouwd. Het dorpspark De Valle zou ruimte bieden aan onder meer een jeu de boules-baan, sport- en speelvoorzieningen en natuureducatie voor scholen. "Met een eetbare tuin en een tiny forest", zo legt Wilderom uit. In het bestaande bosgebiedje kunnen ook enkele tiny houses komen. "Deze zijn duurzaam maar zeker niet duur." De bouwkosten liggen tussen de 20.000 en 80.000 euro pers stuk, becijftert hij. De woningen voor de milieubewuste kleinbehuisden passen bovendien goed in het bestaande bosgebied, waarvoor maar enkele bomen gekapt hoeven te worden.

Stichting

De raadsleden vinden het een sympathiek plan maar plaatsen wel enkele vraagtekens bij de haalbaarheid. Cor van de Woesteijne (SGP) vraagt zich af wie het park gaat exploiteren. "Daar hebben we nog niet in detail over nagedacht maar misschien dat we een stichting oprichten die het park gaat beheren", antwoordt Britovsek. "En wellicht zijn er Europese of gemeentelijke subsidies voor de leefbaarheid van het dorp die we kunnen aanspreken." Andere mogelijkheden van financiering zijn sponsoring en crowdfunding.

Foto: De huidige situatie van de Vallekreek (© Gemeente Noord-Beveland)


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl