Olda
Olda

Expositie: Verhalen achter gezichten van de Ruilwinkels

12 januari, 2023

Van onze redactie

GOES – Donderdag 12 januari werd de expositie 'Verhalen achter gezichten van de Ruilwinkels' geopend in de publieke ruimte van het Erasmuspark in de Goese Polder. Een fototentoonstelling die in beeld en woord de bijzondere verhalen vertelt van mensen die de ruilwinkels bevolken, als vrijwilliger of bezoeker.

door: Marcel Steenbakker

Ruim 15 jaar na de oprichting van de Ruilwinkel keerden medewerkers en stafleden van Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO) terug naar de plaats waar de Ruilwinkel haar eerste onderkomen had; het Erasmuspark in de Goese Polder. Een symbolische plaats voor de opening van de expositie over vrijwilligers en bezoekers van de ruilwinkels in Goes en Zierikzee.

Net na 10.30 uur en een inleiding door oprichter Nel Bouterse was het de beurt aan fotograaf Lidwine Guiran en SMWO-directeur Anneke van Drimmelen. Zij openden samen de expositie die in woord en beeld vrijwilligers en bezoekers van de Ruilwinkels portretteert. Wie zijn de mensen achter die gezichten? Mensen die als vrijwilliger werkzaam zijn bij de Ruilwinkels omwille van een sociaal isolement waar zij uit wilden komen, of om een taal te leren, om nog iets voor de maatschappij te kunnen doen tijdens een pensioen. Verschillende mensen, verschillende verhalen. En datzelfde geldt ook voor de bezoekers; mensen met een migratieachtergrond of de mensen die gewoon een kopje koffie (of thee) komen drinken voor de gezelligheid.

[caption id="attachment_18028" align="aligncenter" width="640"] Lidwine Guiran (links) en Anneke van Drimmelen (rechts) openen expositie met ruiltafel (© Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden)[/caption]

Divers

Zo divers als het aanbod van te ruilen spulletjes, zo divers zijn ook de mensen die de Ruilwinkels bevolken. Iedereen met een eigen verhaal. Het project waaruit de expositie is voortgekomen stamt uit 2022, was eerder te zien in Zierikzee en kon gemaakt worden met steun van het online platform MAEX Zeeland. Dit platform biedt organisaties tools en support om bij te dragen en samen te werken aan een sociale en duurzame samenleving.

De Ruilwinkels (waar overigens met geld niets gekocht kan worden) dragen bij aan sociale verbinding van verschillende culturen en door het hergebruik en ruilen van goederen wordt samengewerkt aan een duurzame samenleving.

[caption id="attachment_18032" align="aligncenter" width="640"] Anneke & Rinus, frequente bezoekers van de Ruilwinkel Zierikzee (© Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden)[/caption]

Lidwine Guiran

Lidwine Guiran is een Zeeuwse fotograaf. Zij heeft gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam waarna zij zich gespecialiseerd heeft in fotografie door een vervolgopleiding aan de Fotovakschool, eveneens in Rotterdam. Lidwine richt zich voornamelijk op reportage-, en portretfotografie met maatschappelijke en sociale thema’s. Hetgeen duidelijk verwoord en uitgebeld wordt in de expositie ‘Verhalen achter gezichten van de Ruilwinkels’.

Lidwine is een betrokken vrouw; naast haar werk als fotograaf is zij parttime werkzaam voor SMWO.

Ruiltafel

Naast de expositie is in de ruimte bij de hoofdingang van het Erasmuspark in Goes ook een ruiltafel ingericht. Bezoekers van de expositie kunnen hier ter plekke spulletjes ruilen en het boekje meenemen waarin de foto’s en verhalen opgenomen zijn.

Foto boven: cover expositieboekwerkje (© Lidwine Guiran)

Foto onder: Olda, vrijwilliger bij de Ruilwinkel Goes, wilde na haar pensioen niet achter de geraniums gaan zitten (© Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden)


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl