Fruitpluk zucht onder ergste droogte sinds jaren: investeren in zoetwater onvermijdelijk
Fruitpluk zucht onder ergste droogte sinds jaren: investeren in zoetwater onvermijdelijk

Fruitpluk zucht onder ergste droogte sinds jaren: investeren in zoetwater onvermijdelijk

3 september, 2022

Van onze redactie

OUDELANDE - De peren zijn kleiner en dat komt niet alleen door de aanhoudende droogte. Ook de zomerhitte en warme avonden tellen mee, aldus perenteler Rien van Hekken. Vanmiddag was op zijn bedrijf de traditionele start van de fruitpluk, ook al is de oogst al enkele weken aan de gang. "Het begint steeds vroeger, de vruchten zijn eerder rijp. De seizoenen schuiven naar voren."

Door: Han Verbeem

Dit jaar is het droger en warmer dan recordjaar 1976. Fruitteler Rien van Hekken kan zich dat nog goed herinneren. "Op Koninginnedag van '76 viel de laatste bui en tot eind september heeft het niet meer geregend." Tegenwoordig hebben telers meer mogelijkheden om de oogst voor een groot deel te redden, zoals druppelbevloeiing. Maar dat is wel duur, 70 cent per kuub water en dat tikt aan en niet elke fruitteler beschikt over dergelijke installaties. "De consumenten en supermarkten willen peren met een diameter van 65 millimeter. Maar dat redden we niet, ze zijn fors kleiner dit jaar," zegt Van Hekken. Dit vertaalt zich in lagere prijzen en hogere kosten. "En dat terwijl de perenteelt al jarenlang in de lift zit."

Burgemeesters

De start van het plukseizoen is een feestelijk moment waarbij de gezamenlijke burgemeesters van de vijf Bevelandse gemeenten een handje meehelpen. Ditmaal was de gemeente Borsele aan de beurt, met burgemeester Gerben Dijksterhuis als gastheer. Voor Kapelle nam locoburgemeester Jon Herselman de honneurs waar. Ook Margo Mulder (Goes), José van Egmond (Reimerswaal) en Loes Meeuwisse (Noord-Beveland) gaven acte de presence. Teler Van Hekken leidde de gasten rond langs zijn boomgaarden. In een karretje ging het gezelschap langs de perenbomen en kon met eigen ogen de schade aan de bomen aanschouwen. Donkergekleurde bladeren, een teken van zout in de boden. De schade is niet zozeer te wijten aan de droogte maar aan verzilting van een nabijgelegen waterput. Maar er moest water aan te pas komen, merkte Van Hekken op. De teelt schreeuwt om water.

Investeringen

De oplossing ligt in waterberging, met aanvoer van zoetwater uit Brabant. "Het Maaswater stroomt nu de Noordzee in en dat is zonde", merkt hij op. Er ligt nu al een pijpleiding met wateraanvoer uit het Brabantse maar dat is niet voldoende. "Er zijn investeringen nodig, ook van gemeenten met provincie en waterschap. Het is nu aan de politiek om keuzes te maken." Daarbij is het binnendijks toelaten van zoetwater in de polders absoluut onaanvaardbaar - benadrukt de perenteler. "We hebben meer zoet nodig. Anders redden we het niet in de toekomst." Want zomers zoals deze zijn geen uitzondering meer.   Foto: Bevelandse burgemeester aan de pluk (© Omroep Zeeland)   Luister hieronder naar het interview wat verslaggever Han Verbeem had met fruitteler Rien van Hekken.

https://youtu.be/9YY6T5Ts73w

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl