Gemeente Borsele neemt dorpshuis 's-Gravenpolder over: 'Tekort aan nieuwe vrijwilligers'
14 februari, 2023
Van onze redactie
'S-GRAVENPOLDER - De gemeente Borsele neemt het dorpshuis in 's-Gravenpolder over van Stichting Ons Dorpsleven. Voor het symbolische bedrag van één euro wisselt het gebouw van eigenaar, zegt wethouder Marga van de Plasse. De dorpsbewoners zullen er weinig van merken: het is en blijft de 'huiskamer' van 's-Gravenpolder, als centraal ontmoetingspunt.
door: Han Verbeem
De overname is uit nood geboren: de huidige stichting kampt met een tekort aan nieuwe vrijwilligers die het dorpshuis willen onderhouden. "De huidige ploeg heeft jarenlang fantastisch werk gedaan maar er komt ook voor hen een tijd om het over te dragen", zegt ze. "En het is nu eenmaal enorm moeilijk om aan nieuwe vrijwilligers te komen."
Recht van koop
Stichting Ons Dopsleven heeft het dorpshuis aan de Poelvoordestraat zo'n 55 jaar in eigendom gehad. Destijds is met de gemeente een afspraak gemaakt dat deze het als eerste mag kopen. "Eigenlijk hebben we al jarenlang de lasten van het gebouw gedragen en is de gemeente financieel bijgesprongen als er delen gerepareerd of vervangen moesten worden. Vandaar dat we het voor een symbolisch bedrag overnemen", legt de wethouder uit.
Feestelijk afscheid
Met de overname zijn alle dorpshuizen in Borsele in gemeentelijk bezit. De wisseling heeft geen gevolgen voor de huidige beheerder in 's-Gravenpolder, benadrukt Van de Plasse. "Dat loopt via een andere constructie, de beheerder komt niet bij ons op de loonlijst", zegt ze. In overleg met de notaris zoekt de wethouder naar een gepaste datum voor de eigendomsoverdracht. En natuurlijk komt er een feestelijk afscheid voor de vertrekkende vrijwilligersploeg. "Die verdienen zeker een bedankje", merkt ze lachend op.
Foto: Dorpshuis 'Ons Dorpsleven' aan de Poelvoordestraat. (Google StreetView)
Luister hieronder naar het interview wat verslaggever Han Verbeem had met wethouder Marga van de Plasse
Deel dit artikel
Lees ook
Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'
18 januari, 2025
Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.
OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'
17 januari, 2025
OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.
Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen
16 januari, 2025
Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.
‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN
15 januari, 2025
De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.
Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble
14 januari, 2025
Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.
Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes
12 januari, 2025
In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.