Gemeenten NL unaniem voor Wmo-motie Borsele
7 juli, 2022
Van onze redactie
HEINKENSZAND – Het aanbieden van zorg in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) dreigt voor veel gemeenten onbetaalbaar te worden. De regering moet daarom snel met wettelijke aanpassingen komen en veel breder kijken dan alleen naar de kosten voor huishoudelijke hulp. Een motie van die strekking van de gemeente Borsele is onderweg naar het kabinet. Alle Nederlandse gemeenten hebben er hun steun aan gegeven.
Waar het om gaat is het zogenoemde abonnementstarief. Wie gebruik maakt van de Wmo, betaalt daarvoor negentien euro per vier weken. Voor dat geld moeten gemeenten het totale Wmo-pakket aanbieden: huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, hulpmiddelen en begeleiding.
Financiële problemen
Dat bedrag van negentien euro is uiteraard verre van kostendekkend. De gemeenten moeten het verschil uit de eigen middelen halen, zonder dat ze daar een volledige compensatie van het rijk voor terug krijgen. Veel gemeenten zijn daardoor al in de financiële problemen gekomen. Te meer omdat dat lage bedrag van negentien euro de afgelopen jaren een aanzuigende werking heeft gehad. Ook mensen die het makkelijk zelf kunnen betalen, gingen een beroep doen op bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp. Gemeenten kunnen in zo’n geval niet zeggen: regel en betaal dat zelf maar. Want de wet staat dat niet toe.
Gevarenzone
En daar zit ‘m de kneep voor veel gemeenten. Al met de vorige regering werd gesproken over een nieuwe systematiek. Het kabinet heeft in het regeerakkoord aangegeven de komende jaren te willen kijken naar het verhogen van dat abonnementstarief, zodat gemeenten minder snel in de financiële gevarenzone terecht komen. Maar de gemeente Borsele merkte op dat in het akkoord alleen gesproken wordt over verhoging van het tarief voor de huishoudelijke hulp. Dus niet voor woningaanpassingen en hulpmiddelen.
Mantelzorgers
Voor wethouder Marga van de Plasse was dat het sein om te gaan overleggen met haar Zeeuwse collega’s. Want waarom kijkt het kabinet alleen naar de huishoudelijke hulp? “Gemeenten worden zo maar ten dele geholpen”, zegt Van de Plasse. “Als het abonnementstarief wordt aangepast, doe dat dan breder.” Dus ook voor woningaanpassingen en hulpmiddelen. Het tarief voor de begeleiding moet volgens Van de Plasse zeker niet verhoogd worden, om juist de mantelzorgers niet nog meer te belasten. Verder zegt ze: “Ga terug naar de essentie van de Wmo en dat betekent zorg en ondersteuning bieden aan mensen die dat echt nodig hebben. Het vangnet zijn voor mensen die het zonder die ondersteuning niet redden.”
Motie
Van de Plasse pleit dan ook voor wat heet ‘differentiatie’. Oftewel wettelijk onderscheid kunnen maken tussen wie de hulp (ten dele) zelf kan betalen en wie niet. Dat onderscheid mag nu volgens de wet dus niet gemaakt worden. Uiteindelijk is het verhaal als motie voorgelegd aan alle Nederlandse gemeenten. Zij hebben er vorige week, tijdens het tweedaagse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten unaniem hun steun voor uitgesproken.
Luister hieronder naar het gesprek dat Peter van den Assem hierover had met wethouder Marga van de Plasse.
foto: Pixabay
Deel dit artikel
Lees ook
Bibliotheek Oosterschelde en Kibeo breiden samenwerking uit voor betere taalontwikkeling kinderen
23 januari, 2025
Bibliotheek Oosterschelde en kinderopvangorganisatie Kibeo versterken hun samenwerking om de taalontwikkeling van jonge kinderen verder te bevorderen. Het programma ‘BoekStart in de Kinderopvang’, dat aanvankelijk op diverse locaties in de gemeenten Goes en Schouwen-Duiveland werd uitgevoerd, wordt nu uitgebreid naar maar liefst 35 vestigingen van Kibeo in de Bevelanden.
KUNSTENAARS GEZOCHT VOOR TENTOONSTELLING INTERNATIONALE VROUWENDAG
23 januari, 2025
De gemeente Borsele is op zoek naar mensen die een kunstwerk willen maken rond het thema ‘Vrouw van de Toekomst’. De werken zullen op 8 maart tentoongesteld worden in het kerkje van Ellewoutsdijk.
Meer muskusratten gevangen door natte winter: 'We boeken vooruitgang'
22 januari, 2025
Het Waterschap Scheldestromen heeft vorig jaar meer muskusratten gevangen dan het jaar ervoor: 3.992 tegenover 3.805 in 2023. Muskusratten zijn graafdieren die dijken en taluds ondergraven, en zodoende een serieuze bedreiging zijn voor de waterveiligheid.
Thema-avond kernenergie: 'Goed of fout, is té simplistisch'
21 januari, 2025
De maatschappelijke discussie over kernenergie verhit de gemoederen. Voor de provinciale besturen van D66, GroenLinks-PvdA, Volt en de SP is het aanleiding voor een thema-avond. Een voorinterview met twee sprekers: Heleen de Coninck en Bernard ter Haar.
'Meerdere meldingen' seksueel grensoverschrijdend gedrag IKC Voorhoute: school in gesprek met ouders
20 januari, 2025
Maandagmorgen hebben het bestuur en de directie van IKC Voorhoute gesprekken gevoerd met de ouders – die eerder een brief hadden ontvangen. De gesprekken vinden in beslotenheid plaats, details over het incident zijn niet bekendgemaakt.
Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'
18 januari, 2025
Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.