0-zeeland-858-1200x
0-zeeland-858-1200x

Genomineerden Zeeuwse Parel 2021 bekend!

9 oktober, 2021

Van onze redactie

GOES - Om het jaar reikt LHBT Netwerk Zeeland de Zeeuwse Parel uit. Deze prijs gaat naar een persoon of organisatie die zich in de afgelopen twee jaar op een bijzondere manier heeft ingezet om de acceptatie van seksuele diversiteit in Zeeland te bevorderen. Dit jaar zal de uitreiking plaatsvinden tijdens een feestelijke avond in Poppodium ’t Beest op maandag 11 oktober, internationale Coming Out dag.

DOW Benelux De laatste winnaar van de Zeeuwse Parel was DOW Benelux. DOW ontving de prijs in 2019 voor de wijze waarop zij zowel binnen het bedrijf alsook daarbuiten enorme aandacht hebben voor de LHBTI-gemeenschap. Zo creëert DOW een veilige werkomgeving voor LHBTI-medewerkers door bijvoorbeeld een medewerkersnetwerk te faciliteren waarin collega’s onderling samenwerken aan aandacht voor inclusie, en daarnaast een personeelsbeleid te voeren waarbij ook extra aandacht is voor LHBTI-medewerkers.

Jury De jury van de Zeeuwse Parel wisselt elke twee jaar. Dit jaar bestaat de jury uit: Anton van Beek, president-directeur DOW West-Europa Iris Vroegop, regenbooggemeente Goes François Overdulve, regenboogambassadeur gemeente Kapelle Leanne Gaalswijk, Anti Discriminatie Bureau Zeeland Dit jaar zijn er 12 verschillende personen of organisaties aangedragen voor de Zeeuwse Parel. Om tot een top 3 te komen bekijkt de jury iedere kandidaat en beoordeelt zij deze op verschillende criteria. Hieruit is de volgende top 3 gekomen: Nihalia Blanken Met haar zelf opgerichte Queer in de stad organiseert Nihalia al jarenlang activiteiten voor Zeeuwse jongeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pub quiz een filmavond, panels of muziekavonden. Intussen is ze ook aangesloten bij het jongerennetwerk van COC Zeeland, Jong & Out. Daar is ze coördinator voor de jongerengroep en begeleidt ze de jongeren in het organiseren van leuke events. Eveline van de Putte Met haar Tour d’Amour reist de van oorsprong Zeeuwse Eveline het hele land door. Ze zet zich al jarenlang in voor de roze ouderen in onze samenleving. Ze heeft twee boeken geschreven (Nieuwe namen, over oudere trans personen en Stormachtig stil, levensverhalen van roze ouderen). GSA Lodewijk College Terneuzen De Gender & Sexuality Alliance (GSA) van deze school is heel actief. Het Lodewijk College heeft zo’n 1.400 leerlingen. De activiteiten die deze groep organiseert worden voornamelijk door de leerlingen zelf ontwikkeld en uitgevoerd. Zij krijgen ondersteuning van een aantal docenten. Enkele vaste activiteiten die zij organiseren zijn op Paarse Vrijdag (jaarlijks op 11 december, een dag dat in het teken staat van acceptatie van LHBTI op scholen), Coming out dag en zo nog wat maandelijkse bijeenkomsten. Coming Out dag Op Coming out dag, die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. Coming Out dag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. Dit jaar organiseren Anti Discriminatie Bureau Zeeland en LHBT Netwerk Zeeland deze dag in Goes. Uitreiking Op maandagavond 11 oktober zal de Zeeuwse Parel worden uitgereikt in Poppodium ’t Beest. Aanmelden is nog mogelijk via www.lhbtnetwerkzeeland.nl.

Foto's: Marjolein Annegarn

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.