Gerard Rabelink verder als formateur in Borsele
Gerard Rabelink verder als formateur in Borsele

Gerard Rabelink verder als formateur in Borsele

11 april, 2022

Van onze redactie

HEINKENSZAND – Oud-burgemeester van Schouwen-Duiveland, Gerard Rabelink gaat door als formateur van de coalitie in de gemeente Borsele. De SGP/CU heeft hem daarvoor gevraagd. De formateur begint met een informatierondje.

Rabelink rondde afgelopen vrijdag zijn werk als informateur af. Hij onderzocht de mogelijkheid voor het vormen van een coalitie rond verkiezingswinnaar Lokale Partij Borsele (LPB). Die mogelijkheid bleek er niet te zijn. De drie zittende coalitiepartijen, SGP/CU, CDA en PvdA zagen niets in samenwerking met de LPB. Voortzetting van de huidige coalitie bleek de enige optie.

Kritische blik

Het is aan de tweede fractie in de gemeenteraad, SGP/CU om daarin het voortouw te nemen. De partij heeft Rabelink gevraagd om als formateur het proces van de coalitievorming te begeleiden. Het gaat dan vooral om twee zaken: het bestuursprogramma voor de komende vier jaar en een kritische blik naar hoe de zittende coalitie verder moet. Wat dat eerste betreft, de zes raadsfracties hebben allemaal aangegeven dat ze zo’n programma belangrijk vinden.

Informatierondje

Vrijdag werd bekend dat de thema’s woningbouw, energietransitie, leefbaarheid kernen en zoetwatervoorziening voor de landbouw in het bestuursprogramma worden opgenomen. De formateur houdt opnieuw een informatierondje om te zien of er nog andere zaken zijn die de partijen in dat programma willen hebben. “In die zin is het geen informatieronde met betrekking tot een mogelijke samenstelling van een coalitie”, zegt SGP/CU-voorman en wethouder Kees Weststrate. “Wat willen de partijen verder nog met het bestuursprogramma? Er kan meer zijn.”

Verdeling portefeuilles

De drie coalitiepartijen hebben aangegeven met hun zittende wethouders door te willen. Naast Kees Weststrate voor de SGP/CU zijn dat Marga van de Plasse (CDA) en Arno Witkam (PvdA). De vraag of ook de portefeuilleverdeling hetzelfde blijft, wil Weststrate nog openhouden. “Het zou goed zijn als de formateur kritisch met ons meekijkt en aangeeft als er zaken zouden moeten veranderen.”

Beleid beloond

In de eerste informatieronde zijn de drie zittende coalitiepartijen duidelijk geweest over samenwerken met de LPB. Zo’n samenwerking zagen ze niet voor zich. Ook niet toen de lokalen de meeste stemmen in de wacht sleepten. Per slot van rekening wonnen CDA, PvdA en SGP/CU ook alle drie stemmen. “Wij zien ons beleid beloond”, zegt Weststrate. “Te meer tegen een achtergrond van covid en kerntakendiscussie (de bezuinigingen die de gemeente Borsele moet doorvoeren, red.). Het is niet zo dat wij van tevoren in beeld hadden dat we de lokale partij niet mee wilden laten doen. Van tevoren stond voor mij een stabiele coalitie voor Borsele voorop. En de meest stabiele is wat mij betreft de huidige coalitie.”

foto: Gerard Rabelink gaat verder als formateur in Borsele (© Omroep Zeeland)


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.