Gezamenlijk spreekuur boa's en wijkagent Reimerswaal: 'dienstverlening voor onze inwoners'
Gezamenlijk spreekuur boa's en wijkagent Reimerswaal: 'dienstverlening voor onze inwoners'

Gezamenlijk spreekuur boa's en wijkagent Reimerswaal: 'dienstverlening voor onze inwoners'

14 april, 2022

Van onze redactie

KRUININGEN - De wijkagenten en boa's in Reimerswaal gaan regelmatig in gesprek met inwoners, maar een gezamenlijk spreekuur is nieuw. Sinds deze week is elke donderdag een inloopochtend in gebouw Bachten Vaete, tussen 9.00 en 12.00. Binnenlopen kan zonder afspraak.

door: Han Verbeem

De eerste ochtend liep het nog niet storm, moet agent Jos-Pieter de Lange toegeven. Er kwam één ouder echtpaar op bezoek. "Het duurt altijd even voor zoiets breed bekend is, dus we verwachten dat het de komende weken wel drukker zal worden", merkt hij op.

Dienstverlening

Het gezamenlijke spreekuur is een vorm van dienstverlening naar de inwoners, stelt de wijkagent. "Niet alle vragen zijn via internet of per telefoon te beantwoorden. En soms is het handig om mensen de weg te wijzen naar de juiste instanties."

Optreden tegen ergernissen

Boa’s geen hulpagenten -zoals vaak wordt gedacht- maar handhavers in dienst van de gemeente. Ze controleren of mensen zich aan de regels houden en geen overtredingen begaan - zoals foutparkeren. Gerrit Krist is sinds 1984 boa, destijds heette dat nog 'onbezoldigd ambtenaar van de gemeentepolitie'. "We treden op tegen zaken waarbij mensen ergernissen ondervinden", zegt Krist. "Die problemen lossen zich meestal vanzelf op, wij geven hen dan nét het juiste duwtje in de rug." Dan gaat het om bijvoorbeeld burenruzies, waarbij de boa door buurtbemiddeling kan voorkomen dat conflicten verder uit de hand lopen.

Gemoedelijker

Ian Baartman is nieuw als boa, en werkt sinds deze maand in Reimerswaal. Hij heeft een opleiding bij Scalda gevolgd en ging vervolgens in Goes aan de slag. Het verschil met de stad en een plattelandsgemeente als Reimerswaal is merkbaar.  "Het gaat hier allemaal iets gemoedelijker, ons kent ons en de mensen kennen elkaar op straat", constateert Baartman. In de korte tijd dat hij in de gemeente werkt, weten de inwoners hem wel te vinden.

Geen wapens

In tegenstelling tot agenten mogen boa's geen wapens dragen. Dat is ook niet nodig, benadrukt Krist. "We hebben een andere, ondersteunende functie." Op de momenten dat het gevaarlijk wordt, is de agent ook in de buurt. Mensen hebben in de coronatijd korte lontjes en daarbij moest de politie helaas ingrijpen. "Maar gelukkig ligt deze tijd achter ons", verzucht De Lange. Voor zo lang het duurt, want met corona weet je het nooit.

Het gezamenlijke spreekuur van de wijkagenten en boa's van Reimerswaal is elke donderdag van negen tot twaalf, in gebouw Bachten Vaete in de Brouwerijstraat in Kruiningen. Inloop is vrij, het vooraf maken van een afspraak is niet nodig.

Op de foto (vlnr): de boa's Gerrit Krist, Ian Baartman en wijkagent Jos-Pieter de Lange.

Luister hieronder naar het interview met de boa's en wijkagent Jos-Pieter de Lange.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.