Goes houdt 1,5 miljoen over op Wmo-budget
6 april, 2023
Van onze redactie
GOES – De gemeente Goes heeft in het jaar 2022 een bedrag van 1,5 miljoen euro overgehouden op het budget voor de maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze regeling is bedoeld om mensen thuis zorg te bieden, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.
door: Peter van den Assem
Het overschot komt voor de gemeente niet als een verrassing. Wethouder André van der Reest spreekt van een ‘ingecalculeerd overschot’. Met andere woorden, er was vooraf rekening mee gehouden. Aan de basis daarvan ligt het zogenoemde Focusplan.
Maatwerk
Dat plan is opgesteld om de kosten in deze specifieke zorgvoorziening beheersbaar te houden. “Het werpt zijn vruchten af”, zegt Van der Reest. Hij benadrukt dat de besparing vooral het resultaat is van maatwerk. “Voorheen werden mensen voor veel jaren geïndiceerd. Ze kregen een voorziening en die hielden ze.” Op basis van het Focusplan wordt nu meer gekeken of er alternatieven zijn voor (dure) voorzieningen. Denk aan begeleiding, hulp van buurtbewoners of mantelzorg.
Plussen en minnen
Het bedrag van anderhalf miljoen euro zal overigens in de reserve van de zorg terecht komen. Van der Reest: “We hebben afgesproken dat het Sociaal Domein de eigen broek moet ophouden. De plussen en minnen worden daarin afgehandeld. Dus als er een overschot is, blijft dat daar.”
Niet in goede aarde
Er is eerder in de Goese gemeenteraad stevig gediscussieerd over de Wmo-voorzieningen. Het vorige college wilde bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp pas na zes maanden laten ingaan. Ook zouden mensen die ingrijpende verbouwingen nodig hadden aan hun huis verplicht kunnen worden naar een andere woning te gaan waar die voorzieningen al zijn aangebracht. Dat viel bij lang niet alle raadsfracties in goede aarde. Het huidige college heeft die maatregelen weer teruggedraaid. De huishoudelijke hulp gaat weer na drie maanden in en de verhuisplicht is van de baan.
foto: Pixabay
Deel dit artikel
Lees ook
Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'
18 januari, 2025
Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.
OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'
17 januari, 2025
OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.
Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen
16 januari, 2025
Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.
‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN
15 januari, 2025
De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.
Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble
14 januari, 2025
Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.
Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes
12 januari, 2025
In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.